torsdag, oktober 26, 2006

Jan Björklund - en nationell katastrof

Skolminister Jan Björklund vill sätta stopp för lärare som ger för höga betyg. Skolverket ska kontrollera hur lärarna rättar prov och sätter betyg.
Centralmaktens förespråkare är en känd profil hos Jan Björklund. Den visade han redan Stockholms stadshus. Det är ett stalinistiskt drag som Björklund borde be om hjälp med att bli av med. Finns det någon erfaren terapeuet som är beredd att åta sig uppgiften?

Sedan har vi Jan Björklunds skollagsförslag. Några av punkterna prövades utan någon som helst framgång, varesig diciplinärt eller pedagogiskt.
• Kvarsittning eller försittning. Den stökiga eleven får sona sitt beteende antingen genom att sitta kvar efter skoldagen eller före första lektionen.
• Utvisning från lektionen, både för grundskoleelever och gymnasister.
• Skriftlig varning hem till föräldrarna, både för yngre och äldre elever.
• Skolk skrivs in i betyget.

Den här typen av åtgärder användes flitigt när jag gick i folkskolan på 1950-talet, och de fungerade inte då heller. Nu var ju inte Jan Björklund ens född på den tiden, men det skulle inte vara helt fel om han lyssnade på oss som var med på "den gamla pedagogikens tid".

Men tyvärr har jag en känsla av att han inte är intresserad. Hans syfte med förändringen av skolan har troligen ett mörkare mål, att sortera bort de rufsiga eleverna så att de välkammade slipper konkurrens i tävlan om platserna på de högre utbildningarna. Att han dessutom tror att det är bättre för en del av de rufsiga eleverna att lära sig skruva än skriva visar inte bara ett stort förakt för fysiskt/praktiskt arbete utan också att han också saknar kunskap hur arbetsmarknaden ser ut idag.

Till sist, den läroplan som av Björklund ofta benämns som flummig togs av en bred majoritet i riksdagen 1994 efter förslag från dåvarande skolministern Beatrice Ask(m) idag justitieminster i samma regering som Jan Björklund.

Inga kommentarer: