onsdag, maj 30, 2007

Globalt kapital går in i äldreomsorgen

De två största privata aktörerna inom äldreomsorgen i Stockholm, Aleris och Attendo har under senaste året köpts upp av internationellt verkande fondbolag. Det är fondbolag vars främsta och övergripande mål är att tillfredsställa sina investerares förväntningar på snabb och hög avkastning på satsat kapital. Det är fondbolag som investerar i flera olika brancher, till exempel småhustillverkning, som nu siktar in sig på den offentliga vård- och omsorgssektorn. De söker efter verksamheter med starkt kassaflöde och goda förutsättningar för snabb tillväxt.

Vilket intresse för vård och omsorg om människor har dessa, av peningstinna herrar, dominerade fondbolag? Vad gör skillnad mellan monteringsfärdiga hus och äldrevård för fondinvesterarna? Jo, det är måttet på avkastningen.

Vi borde bäva för den dag då investerarna anser att deras kapital växer för sakta och de, över en natt, tar hem sina vinster och placerar sitt kapital i en annan branch. Då står vi, skattebetalare och kommunmedborgare där med våra tvättade halsar och en ruinerad äldreomsorg.

Fakta om:
Aleris
ägs av ett av nordens största private equity företag EQT.
EQT grundades 1994 av Investor och tillhör den välkända Wallenbergkoncernen. EQT finns idag i Sverige, Danmark, Tyskland och Finland och har investerat i över ett 30-tal företag.
I styrelsen för Aleris sitter: Sören, Lennart, Ole, Jan och Peter.
Flertalet av EQT:s fonder har sina huvudkontor i skatteparadiset Guernsey i Engelska kanalen.

Attendo
Industri Kapital tog över Attendo i januari 2007.
- Attendo är ett av få företag om visat att de klarar av att snabbt växa den egna verksamheten och samtidigt framgångsrikt integrera förvärv. Vi vill försätta den här strategin i Sverige och samtidigt söka ytterligare förvärv i övriga Norden och Europa. Vårt mål är att på sikt skapa en europeisk omsorgskoncern, säger Gustav Öhman, partner Industri Kapital i en kommentar till affären.
Industri Kapital Limited:
"In maximising returns for our investors, we invest in mid-sized companies with strong cash flow and profit improvement potential, operating in mature industries with fundamental underlying growth. The majority of our investments to date have been made in the manufacturing and service industries."

Pingas av Twingly
Pingat på intressant.se

Inga kommentarer: