måndag, april 23, 2007

Leijonborg avgår i höst

Allianskamraterna Göran Hägglund och Maud Olofsson är snabbt ute och säger att Leijonborgs reträtt inte skadar alliansen. Justa kompisar. Den erfarne Henrik Brors i Dagens Nyheter ser dock problem för regeringen. Den ständigt frånvarande statsministern säger som vanligt ingenting. Sitter han i husarrest eller siktar han på att bli en lika mytomspunnen figur som Usama bin Ladin?

Nu startar ett spännande race i Folkpartiet. Vem som spränger målsnöret först i september är mycket svårt att gissa. Men det blir inte Jan Björklund, mannen som springer fortare än han tänker, kommer återigen att skjuta sig själv i foten på upploppet och linka i mål som tvåa.

Även för oss utomstående blir det trots allt intressant att följa striden mellan de socialliberala och nyliberala falangerna inom folkpartiet. För Sverige och dess invånare skulle en socialliberal triumf i vart fall innebära ett litet steg bort från den destruktiva och starkt polariserade blockpolitiken. Ett sådant steg skulle gynna de allra flesta här i landet.

Inga kommentarer: