söndag, maj 06, 2007

Borgarna kan inte regera

Redan sju månader efter valet visar det sig tydligt att de borgerliga partierna, för närvarande under benämningen Alliansen, inte klarar av att hantera ansvaret att regera Sverige. Trots de ovanligt goda ekonomiska förutsättningarna, en stabil högkonjunktur och en tydlig majoritet i riksdagen är ekonomin på väg ut i fritt fall. Nu lovas och skickas miljoner till den ena "prioriterade" gruppen efter den andra.

Först i raden att gynnas blev villaägarna, i alla fall de som bor i landets överklasskommuner. Det känns nästan löjligt att fråga sig hur detta ska sluta?

Varför misslyckas då borgerliga regeringar att hantera makten?
Det är flera delvis sammanhängande orsaker. Dels är det den ideologiska dogmatismen, dels rundhänta vallöften, detta i kombination om en verklighetsuppfattning som i alltför stor utsträckning bygger på fördomar skapade genom mytbildning.

Misslyckad jakt på sjukskrivna
Ett dagsaktuellt exempel är jakten på långtidssjukskrivna vars misslyckande redovisas i radioprogrammet Kaliber. Här hade regeringen föreställt sig, och budgeterat efter(!) att en påtaglig andel av de långtidssjukskrivna snabbt och enkelt skulle kunna friskskrivas och tas emot av arbetsmarknaden med öppna armar. Hela detta resonemang bygger på mytbildning (som tyvärr också den gamla s-regeringen gav efter för). Nuvarande regeringen, svårt "valfrihetsskadad" verkar tro att det är möjligt att välja om man vill vara långtidssjuk eller om man vill jobba.I år är det trettio år sedan jag slutade en 13-årig anställning vid Försäkringskassan. nder åren vid kassan arbetade jag en hel del med just sjukkontroll och hembesök hos långtidssjukskrivna. Även på den tiden gjordes rikstäckande kontroller av sjukskrivna. Resultaten visade vid flera olika tillfällen att "fusk eller tveksamhet" förelåg i en omfattning av 1-1½% av alla sjukskrivna, varav åtgärder i form av åtal eller indragning/nedsättning av sjukpenning vidtogs mot 1-3 individer. Även om det förflutit 30-35 år sedan dess har inte jag sett ett så kraftig moraliskt förfall i Sverige fram till nu att dessa siffror skulle dramatiskt förändrats. Att så skulle skett kan bara de tro som hävdar att människor hellre lever på bidrag än arbetar.

Den ideologiska dogmatismen
Det är alldeles uppenbart att om socialdemokraterna lagt sitt partiprogram som regeringsförklaring och sedan följt detta till punkt och pricka i regeringsarbetet så hade det socialdemokratiska regeringsinnehavet aldrig blivit så i tid omfattande som det varit. Detta har alliansregeringen uppenbarligen inte förstått.Än värre blir det när regeringsförklaringen blir en sammasmältning av fyra partprogram som sedan ska kombineras med en ambitiös finansministers budget. Det kan bara gå åt helvete. Finansministern är redan sidsteppad och nu börjar löften om pengar spridas i allt vidare ringar i jakten på att få upp opinionssiffrorna.

Bäst i opposition
Självklart ska vi ha olika partier med olika ideologier i Sverige. Det är grundläggande för demokratin. Men visst är det bäst för Sverige när allianspartierna är i opposition, då kan de faktiskt bidra med en hel del gott, och samtidigt inte behöva ta ansvar för de värsta idoelogiska avarterna.

Pingas av Twingly
Pingat på intressant.se

Inga kommentarer: