torsdag, oktober 20, 2005

Upptäck småföretagen!

Det finns ett förslag till den socialdemokratiska partikongressen om att alla arbetstagare ska ha rätt till tjänstledighet för att pröva nya arbeten. Den socialdemokratiska partiledningen har ställt sig bakom förslaget.

Ännu en gång har partistyrelsen blundat för att mer än 95% av alla företag har ingen eller ett fåtal anställda. Det är helt absurt att skapa lagar på arbetsmarknaden utifrån storföretagens verksamheter och sedan tro att det går att tillämpa på alla företag.

Förslaget om rätt till tjänstledighet är naturligtvis positivt för de anställda och liknande bestämmelser finns sedan länge inom offentliga sektorn. En tillämpning av förslaget blir säkert inte något stort problem för Ericson, ABB, Sandvik, Volvo, Saab och andra storföretag med tusentals anställda.

Men tobakshandlaren med 1 anställd, Den lilla butiken med 2,5 anställda, åkeriet med 2 anställda, det lilla teknikföretaget med 4 anställda osv. Har partistyrelsen vägt in deras situation? Att partistyrelsen inte pratat med företrädare för små företagare är uppenbart.

Någon gång måste det gå upp även för oss socialdemokrater att det inte går att skapa generella lagar för arbetsmarknaden enbart utifrån kontakter med LO och Svenskt Näringsliv.
Den här typen av förslag som är relativt oförargliga för storföretagen, bidrar endast till att den lilla företagaren får ägna ännu mera tid åt att leta kryphål i lagstiftningen och i värsta fall ägna sig åt manipulationer och rena lagbrott för att överleva.

Dessutom kommer det fenomen som redan brett ut sig inom byggsektorn, allt fler yrkesarbetare tvingas bilda egna så kallade fåmansbolag för att över huvud taget komma in på en byggarbetsplats, att sprida sig till fler sektorer på arbetsmarknaden. De entreprenörskedjor som finns på dagens byggarbetsplatser innebär att byggherrarna har noll koll på vad som händer på bygget. Vad det betyder för ekonomiska transaktioner och arbetarskyddet behöver man inte ha alltför vidlyftig fantasi för att förstå.

Ska den snart urgamla lösningen från frisörbranchen där många fd anställda tvingats in i "hyrstolsystemet" bli framtidens modell för socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik?

Inga kommentarer: