lördag, oktober 14, 2006

En fråga om livsstil

Cecilia Stegö Chiló har gjort den snabbaste och mest fantastiska start som kulturminister. Trots sin tvivelaktiga inställning till SVT, SR och Utbildningsradion har hon helt på egen hand fixat tre miljoner till Radiotjänst redan innan Reinfeldt och Anders Borg presenterat sin första budget.

Drygt 90% av befolkningen betalar regelbundet sin licens till Radiotjänst. Nu har delar av de återstående knappa 10 procenten plötsligt vaknat och anmält TV-innehav. Naturligtvis har de flesta haft TV i många år. Är det lika naturligt att bland de nyanmälda TV-innehavarna dominerar moderata politiker och politiska tjänstemän? Ja sannolikt är det så.

Det handlar om livsstil
Bland många moderater som skolats i Moderata ungdomsförbundet och Fria moderata student förbundet sedan tidigt 1970-tal har oviljan att betala skatter eller avgifter till samhällets gemensamt finansierade tjänster varit uttalad. Till och med så självklar att den kan betraktas som en livsstil och en inställning nödvändig för att bli accepterad i den egna kretsen.

Ingen beredskap - ingen förståelse
Statsminister Reinfeldt känner naturligtvis till detta, han är ju en av dom. Att han avstått från att ställa frågor om TV-licenser och kanske andra skatter och avgifter beror troligen på att han inte tycker det är särskilt viktigt, för det är väl inte många som gör det - i hans värld. På samma sätt är det inget märkligt att ha svart hemhjälp när alla grannar har det, som i Djursholm. Det handlar alltså om livsstil som den är hos övre medelklassen och överklassen. Någon annan värld känner de inte heller till, än mindre intresserar sig för.

Att på egen hand utnämna sig till företrädare för vanligt folk, ja till och med till "arbetarledare" utan att känna vare sig folket eller arbetaren, kan bara sluta på ett sätt. Fiasko!

Inga kommentarer: