söndag, december 30, 2007

2007 en tillbakablick

Januari

Jublet fastnade i halsen
Dagarna innan januarilönen skruvades förväntningarna på den omtalade tusenlappens politiska effekt upp rejält. Det var sannolikt den största mediala draghjälp som den reinfeldtska ministären fått hittils. Inte alls konstigt då högerkramarna i massmedia inte haft många chanser till berömmande ord om alliansregeringen efter valet.

Nu skulle vinden vända!
Folket skulle med lönebeskeden i händerna rusa ut på gatorna och jubla. Köptemplen rustade sig till tänderna och förberedde sig på invasion. Men det vart helt tyst.
När jag besökte en av de större stormarknaderna på lördagen, två dagar efter lön, för våra månatliga storköp så var det ovanligt lite folk. Passade samtidigt på att titta in hos en av de större elektronikbutikerna, där fanns fler expediter än kunder och väggarna var helt fyllda av osålda platt-TV. Senare har vi fått veta av finansministern att folket inte förstått att de fått mer pengar i plånboken.

Februari
Hyckleri på högsta europanivå
Regeringen vill påtala för EU att Sverige tar emot ett (för) stort antal asylsökande från Irak. De andra eu-länderna måste ta ett större ansvar.
Samma regering är iskalla när Ilmar Repalu i Malmö och Anders Lago i Söderrtälje (som tagit emot hälften av alla asylsökande från Irak) tar upp samma problem i de två invandrartäta kommunerna.
Regeringens allierade i Vellinge och Danderyd sitter lugna, förvissade om att regeringen aldrig skulle komma på tanken att ansvaret för flyktingar i Sverige borde delas solidariskt mellan landets kommuner.

Mars

Svenskt Näringsliv - vilket liv!
Arvtagaren till gamla SAF (Svenska Arbetgivarföreningen), Svenskt Näringsliv visar nu sitt rätta jag. Namnbytet var en detalj i omorienteringen från renodlad arbetsgivarorganisation till modern lobbyorganisation som snabbt tog itu med de omoderna centrala förhandlingarna. LO:s inflytande över löneförhandlingarna skulle minska, branchorganisationerna var bättre skickade att sköta lönebildningen.
Så plötsligt dyker gamla SAF upp och sätter stopp för ett löneavtal som handelns organisationer enats om.
Att det var SAF som drev de borgerliga partierna till att införa kollektivavtalslagen 1928 under starka protester från fackföreningarna talar både Svenskt Näringsliv och den politiska högern tyst om idag. Det var dåtidens arbetsgivare som på detta sätt ville tvinga fram arbetsfred och få slut på de ofta förekommande strejkerna som tog hårt på svensk arbetsmarknad under 1920-talet.

April
Undrar just vart alla dekaler och streamers med krav på sänkt bensinskatt, bygg ringen nu och inte minst Stoppa biltullarna tagit vägen?

Leijonborg avgår i höst
Allianskamraterna Göran Hägglund och Maud Olofsson är snabbt ute och säger att Leijonborgs reträtt inte skadar alliansen. Justa kompisar.

Nu ska det bli "Snyggt och tryggt" i huvudstaden
Borgarrådet Söderlund spänner musklerna och ger sig på gratistidningarna (Bonniers och Stenbäck) och snabbmatsförsäljarna (McDonalds och 7-eleven/Pressbyrån). Dom ska minsann tvingas ta reda på "skräpet" de sprider över staden. Har någon märkt något?

Maj
Globalt kapital i äldreomsorgen
De två största privata aktörerna inom äldreomsorgen i Stockholm, Aleris och Attendo har under senaste året köpts upp av internationellt verkande riskkapitalbolag. Blir det tryggare så?

Bensinen rekorddyr
Dagens Nyheter meddelar att bensinpriset nått årshögsta. 12:19 per liter. Det är ingen braskande rubrik, jämfört med för ett år sedan är rubriken futtig och texten i samma klena omfång.
Vad är det som hänt på ett år? Den ofta alerta tidningen Expressen har inte en rad om bensinpriset. Ändå är det inte så länge sedan de samlade in tusentals namn på protestlistor mot bensinskatten. Finns listorna kvar? Motormännen, denna gamla opolitiska organisation, har den gått i graven?

Stadshushögerns skolpolitik havererar
Förhandlingsavdelningen i Stadshuset meddelade idag att man frånträder löneförhandlingarna med över tiotusen lärare och skolledare i Stockholms stad. De förhandlar inte längre med Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund eller Skolledarförbundet.

Juni
Mats Odell - kapitalets lakej
Bostads- och näringsministern Mats Odell är kapitalets egen lilla ängel i alliansregeringen. Nu lanserar han statlig räntegaranti vid köp av bostadsrätter för personer som inte godkänns som kredittagare av vanliga banker.

Juli
Platt fall Reinfeldt
Efter att ha hållit sig osynlig sedan midsommarhelgen, moltyst under hela Almedalsveckan så dyker plötsligt statsminister Fredrik Reinfeldt med hustru och dotter upp vid Stockholms slott för att uppvakta kronprincessan Victoria. Det är till att vara folklig!

Med sig hade han ett blått, tungt paket från regeringen. I paketet fanns en platt-TV på 26" av märket Samsung. Ett riktigt lågpriskap.
-Oj, oj då, utropade tydligen den väluppfostrade blivande drottningen. Men vad tänkte hon?

Detta måste vara en av svenska statsministrars mest pinsamma fadäser.
Vad säger resten av regeringen?
En platt-TV i 30-årspresent till kronprincessan!!

Augusti
Med lögnen som metod
Folkpartiet har upphöjt lögnen som dygd. När nu Jan Björklund tar över som folkpartiledare är det den definitiva bekräftelsen att lögn lönar sig i Folkpartiet.

Ett av demondemagogen Björklund ständigt upprepade mantra "Efter fyrtio års sossestyre" användsalltid i samband med skolpolitiska frågor har hittils fått stå oemotsagt i media och politiska debatter.

För övrigt har den tidigare så mediaeffektive folkpartiledaren blivit nästan lika osynlig som statsministern.

September
Regeringens budget.
I Dagens Nyheter, på ledarsidan, avslutar Peter Wolodarski en artikel med: "Fredrik Reinfeldts allians är just nu hårt ansatt från både höger och vänster.
Finansministerns reformer förtjänar uppskattning, men i stället domineras debatten av besvikna villaägare, frustrerade småföretagare och oroade arbetslösa. Så går det för en regering som saknar starkt ledarskap."

Förvarsminister Mikael Odenberg (m) sa i september upp sig i protest mot finansminister Anders Borgs (m) planer på försvarsnedskärningar.
Härmed inleddes Fredrik Reinfeldts mörkare period. En ödesdiger vandring har inletts och ingen vet idag hur den kommer att sluta.

Oktober
OK att kröka på jobbet?
Naturligtvis är det svårt att inte säga något i Schenström/Reinfeldt-affären. Men bara Marie Abrahamsson i Svenska Dagbladet berör den känsliga frågan om statsministern tycker att det är OK att dricka alkohol när man jobbar.

Blir det nubbe på hemmet nu?
Riskkapitalbolaget EQT är en av flera intressenter när regeringen säljer Vin & Sprit. Att dessa riskkapitalister också är aktiva inom äldreomsorgen är inte känt bland så många.

Moderaterna säger nej till marknadshyror!!

November
Brommaflyget - gammalmodig lösning
Den moderatledda alliansen i Stockholm kör över stockholmarna och vill upphäva det nuvarande avtalet med Luftfartsverket, som gäller t.o.m.2011, i förtid och tecknar ett nytt avtal på 31 år från 2008 till 2038. Antal flygningar förväntas öka med 23 %. En flygresa beräknas generera 2,36 ton koldioxid.
Ur detta perspektiv är det helt ofattbart att antalet flygrörelser ökas när vi måste vidta akuta och omfattande åtgärder mot klimatförändringarna. Inte så konstigt att alliansen har svårt med den politiska trovärdigheten.

Det strävsamma gamla paret
På söndagsmorgonen avslöjades att det välkända m-politikerparet Cederschiöld har hållit sig med svart städhjälp sedan 1994. Det var väl egentligen ingen överraskning, men samtidigt är det nästan ofattbart att de inte upphört med olagligheten när så många ledande moderater löpt gatlopp i media det senaste året.

"Det finns en viss kategori moderater som är emot skatteregler och andra bestämmelser som de inte gillar, men man kan för den skull inte bryta mot lagar."
Ungefär så uttryckte sig en moderat distriktsordförande i radion.

- Vi ska göra allt som sossarna gör och lite till sa Reinfeldt i Vaxholm.
Kanske han inte förstod vidden av sitt uttalande då.

December
Opinionsmätningarnas terror
Efter att SCB:s stora partisympatiundersökning publicerats och bekräftat det för regeringen katastrofala opinonsläget 15 månader efter valet börjar paniken sprida sig.
Fd moderate partiledaren Ulf Adehlsson skäller ut Svenska Dagbladet, Linda Skugge skäller ut folket och Tove Livendahl berättar på uppdrag av Svenskt Näringsliv märkliga sagor.
Med sådana vänner ser framtiden för den reinfeldtska regeringen mörk ut.

Statsministern visar sig för folket
Som en sentida Messias håller stasministern ett jultal till nationen och meddelar då att han träffat fem utvalda utsatta medborgare. Han hade tillfällligt lämnat sin tron och gått sida vid sida med dessa de allra minsta. Någonstans viskades det om Macciavelli och Fursten.

Det känns som något har brustit, jag vet inte vad. Troligen är det min empatiska förmåga som gör att jag känner ovanligt starkt för den erfarne och genuint borgerliga ledarskribenten Barbro Hedvall i DN när det brister för henne i P1:s Gomorron världen dagen innan julafton. Däremot känner jag lite skadeglädje när jag läsar DN:s huvudledare på julafton "Dvärgarnas julafton", en synnerligen elak berättelse i den nya sagotraditionen.

Inga kommentarer: