fredag, augusti 29, 2008

Aleris drar sig ur

Servicehuset Pilträdet drivs sedan 1 december 2006 av Aleris Äldreomsorg. Nu drar sig Aleris ur uppdraget att driva Pilträdets servicehus redan efter 2½år!
Är det ett tecken på att det riskkapitalbolag, EQT, som äger Aleris tappat intresse för äldreomsorg eller har de ”bara” gjort en felspekulation i det här boendet? Det ligger nära till hands att tro att riskkapitalisternas förväntade avkastning på minst 5% inte gått att uppnå.
I vilket fall som helst är det synnerligen olyckligt att en så kallad entreprenör hoppar av ett uppdrag så snart tillfälle ges. Mig veterligen är detta mycket sällsynt.

I fallet Pilträdet, där Aleris åtog sig att driva verksamheten för ett belopp som var lägre än kostnaderna för verksamheten 2002 var det uppenbart att deras bud var ekonomiskt oseriöst. Det värsta var att Aleris med sitt ”skambud” slog ut den dåvarande entreprenören som skötte sitt uppdrag på ett så utmärkt sätt att Pilträdet var stadsdelens bästa och mest populära äldreboende.

Det måste bli ett slut på kommersen!
Alla människor måste få rätt till ett värdigt liv oavsett ålder. Det är omöjligt att uppnå detta om de borgerliga allianspartierna fortsätter att utveckla samhället och den offentliga verksamheten till en på kommersiella grunder byggd ”Supermarket” där alla irrar omkring och väljer mellan olika ”utförare” som om det gällde att handla hårschampo. När nu Aleris överger Pilträdet från 1 juni 2009 är det dags att ta hem verksamheten i kommunens egen regi. Då finns det i alla fall lite mer valfrihet för Kungsholmens gamla som idag saknar möjlighet att välja en trygg och bra kommunal omsorg på äldre dar.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror inte alls att detta är så ovanligt när dessa giriga företag börjar inse att det inte går att tillfredställa aktieägarna så lätt som man trodde. I min gamla hemkommun Järfälla har detta nyligen inträffat - http://www.mitti.se/Templates/Pages/Archive.aspx?storyID=05087420080624573389 – och det finns väl knappast någon anledning att tro att detta inte kommer att bli allt vanligare i framtiden. Bäva månde aktuella beslutsfattare.... Jag väntar t ex med spänning på vad som kommer att hända med TemaBo:s Fridhemmet...? Det borde ni politiker göra också. Snacka med de boende där och deras anhöriga och varför inte med de anställda som inte vill arbeta åt detta bolag? Läs anbudet igen och begrunda hur Du och flera med Dig (dessvärre även betydande förvaltningstjänstemän) kunde benämna egenregiambudet som dåligt! Snart dags för eftertankens kranka blekhet?

Håkan Wahlén sa...

Bra rutet Draken
(Även om jag av princip ogillar anonyma kommentarer. Den som öppet står för sin uppfattning vinner mycket i trovärdighet och genomslagskraft). Dessutom gäller det att rikta kritiken mot dom som förtjänar det. Vi(Socialdemokraterna) har inte sålt ut fridhemmet.

Vårt(s) förslag till beslut tillsammans med v och mp var:
- att avslå förvaltningens förslag till beslut angående upphandling av verksamhetsdriften vid vård- och omsorgsboendet Fridhemmet
- att avbryta upphandlingen av verksamhetsdriften vid Fridhemmet
- att verksamheten vid Fridhemmet skall drivas av stadsdelsnämnden i egen regi utan upphandling.

Ur pressmeddelande från Socialdemokraterna den 15 februari 2008:
"Nu har den Moderatledda alliansen sålt ut valfriheten på Kungsholmen. Från idag finns ingen möjlighet för kungsholmsborna att välja äldreomsorg i kommunal regi.

Servicehuset Fridhemmet på Fridhemsgatan går nu över i privat regi och därmed begränsas valfriheten kraftigt."

Det är viktigt att inte dra alla politiker över en kam, risken är då att man inte förstår att det är skillnad på höger och vänster i politiken och röstar fel när det är dags för val.

Anonym sa...

Samma problem med Aleris nere i Skånska Vellinge där de varit på tapeten för än det ena misslyckandet efter det andra i äldrevården och nu ser det ut som om det är dags för detta vinstdrivande vårdföretag att packa och ge sig iväg från även Skåne.Skönt för både vårdgivarepersonal och vårdtagare när det enda de åstadkommit är förbittring bland samtliga.

Emilia

Anonym sa...

Rykten som inte alls tycks sakna substansiellt innehåll talar för att Kungsholmens sdf framöver kan behöva konfronteras med ytterligare en entreprenör inom äldreomsorgen som inte är nöjd med de överenskomna ekonomiska förutsättningarna. Då det är ett kostsamt – både ekonomiskt som administrativt - arrangemang att ta över/ta tillbaka privat drivna verksamheter borde det väl vara rimligt att allmänheten får klart för sig vad som pågår och att det inte bara är bolag med finanskrisande riskkapital bakom ryggen som börjar dra öronen åt sig utan också mindre bolag som räknat fel vad gäller anbudet och som inte längre är så intresserade att driva verksamhet utan att ytterligare medel tillförs. Vad vet SDN och vad vet förvaltningen och när kan närmast berörda informeras.....? Nu är det förvisso läge för ”eftertankens kranka blekhet”!