söndag, juni 05, 2005

Republikaner på march

På DN-debatt skriver några vänsterpolitiker med förre ministern Brita Leijon i spetsen, monarkins dödsruna. I Svenska Dagbladet anför Birgitta Ohlsson (fp) samma ämnen tillsammans med några liberaler. Kanske är den stundande nationaldagen ett lämpligt tillfälle att uppmärksamma vårt statsskick.
För upplysta demokrater är det självklart att monarkin tillhör en svunnen tid och en mörk skugga från fåmansväldets dagar. Under många år har socialdemokratin väjt för frågan om monarkin av rationella skäl, risken att reta upp en högljudd royalistisk opinion för en fråga som av många betraktas som mer symbolisk än politiskt viktigt har bedömts som onödigt.
Ett kungarike för en president känns helt rätt.

Såg också i någon tidning att av 480 dödsoffer i trafiken förra året är 364 män. Synnerligen orättvist. Vad säger de militanta feministerna om denna ojämlikhet? Och alla de småborgerliga millimeterrättvisejämställdhetsfantasterna som kräver att föräldrarna, utan undantag och hänsyn till individuella förutsättningar, ska dela föräldraledigheten exakt lika. Fan ta den man som tar en potatis mer än hustrun.

1 kommentar:

Anonym sa...

Självfallet bör alla socialdemokrater göra gemensam sak med andra demokrater i andra partier som
väljer ett modernt statskick, där statschefen kan avsättas, och tillsätts på meriter, inte på arv.

Det är en principfråga, precis som allmän och kvinnlig rösträtt var. Vi kan inte leva i en kvarleva där ett klass-samhälle ska ge rätt till en familj att vara utvalda i flera generationer.Frågan är lika viktig som alla andra frågor. Det går inte att avfärda frågan med att "jaja, andra frågor är viktigare." Vi kan inte bara säga att vi bara ska ha trygghet ELLER tillväxt och arbeta för en sak politiskt. Vi måste ha både trygghet, tillväxt, republik och ett miljövänligt samhälle. M.m!
Modernisera Sverige
UB