söndag, juni 05, 2005

Nationaldag

Nu är den här. Sveriges första nationaldag. Varför?Frågan har ställts i de flesta massmedia senaste tiden. Ingen verkar nöjd med de svar som cirkulerat, kröningen av Gustav Vasa till Kung på 1500-talet eller 1809 års regeringsform är inte tillräckligt upphetsande för att väcka nationella känslor. Det förvånar mig att ingen frågat Gunnar Hökmark (m). Han är visserligen deporterad till Brüssel men borde ändå vara möjlig att få tag i. Men varken kvällspressens skvallerjournalister eller DN:s ledarskribenter verkar ens ha kommit på tanken.

För femton år sedan, under nyliberalismens glansdagar, drev den moderate riksdagsmannen Hökmark frågan om 6 juni som nationaldag hårt. Vet inte om Hökmark är mer nationalistisk än andra moderater, men själv tyckte han sig vara en smart och modern tänkare. Han hade nämligen kommit på den briljanta idén att göra helgdag av Svenska Flaggans dag och utnämna den 6:e juni till nationaldag. Briljansen i idén var att Hökmark förstod att några nya röda dagar skulle aldrig tillåtas i det högproduktiva Sverige. För Gunnar Hökmark var det självklart att byta ut 1:a maj mot nationaldagen. Han såg sin chans att tillfoga arbetarrörelsen lång och allvarlig skada. Som de flesta av Hökmarks briljanta projektet gick också detta försök om intet. Men nationaldag blev det.

Det är dock lite märkligt att en socialdemokratisk regering 15 år efter Hökmarks offensiv inför en nationaldag utan något som helst folkligt eller parlamentariskt tryck. Men naturligtvis finns det en förklaring. Det finns en hel del tänkande socialdemokrater med åtskilliga rävar bakom öronen. Något som varken journalister eller borgerliga politiker riktigt förstått.
Genom att göra 6:e juni till helg och nationaldag på bekostnad av annandag Pingst så har man för oöverskådlig tid räddat 1:a maj från nya attacker nästa gång det dyker upp en hökmarkare i skumrasket på högerkanten.

En maratonhjälte
Vi kungsholmsbor är idag stolta över Jari Visshed. I lördags sprang han Stockholm Maraton, hela vägen dessutom. Jari har sprungit maraton tidigare, senast var det 1993. I år, 12 år och fem barn senare, sprang han i mål efter 3 timmar och 50 minuter, nio minuter snabbare än 1993. Det borde inte vara möjligt tycker jag som senast sprang första söndagen i oktober 1980 när jag stapplade i mål i Lidingöloppet. Efter det har jag inte ens sprungit efter bussen.

Det heliga kollektivavtalet
Har tvingats konstatera att förhandlingarna mellan STOKAB och SKTF brutit samman. Följden blir att SKTF stämmer STOKAB i Arbets-domstolen för brott mot kollektivavtalslagen. Bakgrunden är att STOKAB förra sommaren sänkte lönerna rejält för ett 30-tal anställda utan förhandlingar. Det är mycket pinsamt för oss socialdemokrater som ledande parti i stadshuset att ett kommunalt bolag hamnar i AD, En VD som sköter sitt arbete så illa bör snarast skiljas från sitt uppdrag.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Hakan ang STOKAB

Självfallet måste VD:n lämna sin post omgående.Vi socialdemokrater demonstrerade ju så sent som den 1:a maj för kamp för kollektvavtalen. Brottet mot de fackliga rättigheterna på STOKAB har varit flagranta. Jag utgår ifrån att (S)-gruppen i fullmäktige har samma uppfattning och vidtar åtgärder som överenstämmer med slagorden från 1:a maj.

Än värre är att denne oduglige VD är handplockad av finansborgarrådet. Glöm inte att det var en mycket ansedd rekryteringsfirma som anlitades för att vaska fram en ny VD till STOKAB. Den som Annika plockade fram och som nu förhoppningsvis får lämna redan denna vecka fanns inte ens på rekryreringsfirmans radarskärm.

Anders E

Anonym sa...

Hej Håkan ang Stokab

Nu är det dags för er(s) att göra
något åt detta.

Anonym sa...

Det värsta som finns är politiskt mygel. När Billström säger att det inte finns någon gräddfil till VD- posten i staden kommunala bolag i samband med att hon avsätter VDn för Stockholm vatten, samtidigt som hon själv tillsatt sin mans "kompis" som VD för Stokab.
Det är tragiskt att ett parti låter de ske utan att det får konsekvenser.

Hoppas nu att styrelsen i bolaget gör sin plikt här handlar det också om politiskt trovärdighet.
Samtidigt måste facket med kraft kräva att tillsättningar av bolagen ledningar utgörs av kompetenta personer som rekryteras enl. principen rätt man/kvinna på rätt plats och enl den ordning som gäller normala företag .


Ivan
SKTFare