tisdag, juli 05, 2005

Domstolsverket och Vasakronan - hårda nötter?

Mitt i sommarvärmen fortsätter tydligen spelet om Stockholms tingsrätts hemvist i framtiden. Som DN skriver den 5 juli "Det anrika rådhuset är för litet. De moderna lokalerna som domstolen disponerar vid Fleminggatan kräver en underjordisk gång - som kanske inte går att bygga". Detta har nu blivit ett till synes olösligt problem.

Varför?
Naturligtvis ligger det en hel del tjuv och rackarspel bakom detta "problem". Det finns självklart flera överkomliga lösningar på frågan. Faktiskt är det så att tingsrättens behov av lokaler har minskat, om det vore tvärtom skulle jag ha större förståelse om situationen upplevdes som ett problem.

Sedan mer än 20 år har tingsrätten i Stockholm haft verksamhet både i rådhuset och i kvarteret Klamparen på Fleminggatan. Det absolut enklaste är självklart att fortsätta som förut men att säga upp delar av de lokaler som nu hyrs i Klamparen, vilket en kommersiell hyresgäst skulle genomfört för länge sedan. Ett annat alternativ är att anta det utbyggnadsförslag, nr 5 eller 6 på relativt kort tid, som senast presenterades. Detta alternativ innebär tillbyggnad inne på rådhusets gård och på en vind i den befintliga byggnaden. Den lokala opinionen var beredd att acceptera detta förslag till att samla all verksamhet i rådhuset.

En hel del av tingsrättens personal föredrar att flytta till Klamparen främst av arbetsmiljöskäl. Men då dyker den här underjordiska gången, förlängningen av den klassiska "suckarna gång" upp som ett gigantiskt problem. Jag säger bara; Södra länken, Citytunneln! Vad är problemet?

Men naturligtvis, en tingsrätt bör ju hålla till i ett rådhus. Risken finns ju annars med en fastighetsägare som Vasakronan att dom med ett "tomställt" rådhus, bygger om det till Stockholms största bingohall eller innerstadens första Outletmarknad.

Så till slut, behåll nuvarande lösning och minska lokalytorna i Klamparen. Vem vet, när som helst kommer Domstolsverket med en ny utredning som lägger nya arbetsuppgifter på Stockholms tingsrätt.

Inga kommentarer: