fredag, juli 15, 2005

Trängselskatteförsöket blir dyrare

Det är glest med stockholmsnyheter i juli, men men försöket med miljöavgifter i Stockholm nästa halvår går alltid att damma av. Nu konstaterar Vägverket att teknikinstallationen blir 140 miljoner dyrare än beräknat.
Inget som oroar projektledaren Birger Höök som säkert är van med att det alltid blir dyrare än prognosen. Prognosmakare är sannolikt den yrkesgrupp i Sverige som är sämst på att räkna. Nåväl, orsaken den här gången är att rättprocessen om upphandlingsföfarandet har fördröjt och sett till att projektet blir dyrare.
Självklart skall lagen om offenlig upphandling följas precis som andra lagar, men tendensen de senaste två åren har varit att möjligheten att rättsligt pröva en upphandling har blivit ett politiskt slagträ i den alltmer polariserade blockpolitiksdebatten. Samtidigt är det bra att det går att pröva upphandlingar då det alltid finns risk att vissa företag som under lång tid byggt upp goda relationer med offentliga förvaltningar gynnas. För några år sedan pratade jag med en fd inköpschef på ett av våra större sjukhus som de sista åren jobbade på landstingets upphandlingsavdelning. Han sa inte direkt att det var bättre förr, men han var övertygad om att trots ny lagstiftning, specialiserade upphandlingsavdelningar och stora resurser så
hade det inte blivit mer rättvist med den nya ordningen. Tvärtom gynnar det nuvarande systemet stora företag med tillgång till exempel juridisk expertis på bekostnad av de mindre företagen som har svårt med den byråkrati som utvecklats.
Frågan är hur länge vi skall fortsätta att leka affär med våra gemensamma offentliga tillgängar.

En annan säker nyhetsspridare även i stilla juli är STOKAB där förvirringen fortsätter
Förra veckan berättade Dagens Nyheter att STOKAB:s VD bott i den "lyxiga sommarstugan" (teknikhuset) på Sandhamn under helgen då starten gick för segelregattan Gotland Runt. Visserligen hade jag hört rykten om detta men kunde inte i min vildaste fantasi tro att en VD i ett kommunalt bolag kunde vara så korkad. Dessutom hade han mage att föreslå att huset borde byggas till med en altan!
Vad kommer härnäst?

1 kommentar:

Anonym sa...

Att VD:n för STOKAB tar med sig frun och bor i "teknikhuset" på Sandhamn är verkligen korkat. I avtalet mellan STOKAB och Värmdö kommun står det att endast servicetekniker i arbete har rätt att övernatta i huset. Man slutar aldrig att förvånas över denne av Billström handplockade lakej.