fredag, juli 15, 2005

Kungsholmenskivan

Stadsarkivet släppte i juni en DVD/CD-skiva med kungsholmenhistoria. Det är en i många stycken utmärkt produktion. Det historiska materialet är koncentrerat till tiden mellan 1850 – 1930, men en hel del intressanta fakta från både äldre och senare tid finns också med. Skivan skildrar framför allt industrialismens genombrott på Kungsholmen. Materialet är mycket brett och ger omfattande information om arbetsplatser, bostadsförhållanden och levnadsvillkor.

Den innehåller också berättelser om både framträdande och udda personligheter. Mycket information finns om arbetarrörelsens framväxt, parallellt med folkrörelser, frikyrkor och andra organisationer. Samtidigt som industrierna etablerades på Kungsholmen växte också sjukhusen fram och även militären var ett påtagligt inslag i stadsbilden. Naturligtvis finns Eldkvarn med, liksom Bolinders, Separator och Graham Brothers men också bryggerierna, bagerier, mindre arbetsplatser och klassiska butiker som PG Sjöholms herrekipering i korsningen Hantverkargatan/Scheelegatan och i samma kvarter Trikåhörnan som fortfarande är öppen. Det finns också en skildring från bildandet av Kungsholms socialdemokratiska förening 1921.

Allt detta presenteras smakfullt och välskrivet. DVD-versionen av Kungsholmsskivan innehåller 4500 bilder och 500 nyskrivna artiklar samt nästan en timme journalfilmer. Den något magrare CD-versionen innehåller samma textmaterial men saknar filmer och högupplösta bilder och rekommenderas till den som har en äldre modell av dator/PC. Båda skivorna ingår i förpackningen som är mycket prisvärd och går att köpa hos stadsarkivet på Kungsklippan för 395 kronor.

Jag ser fram mot många timmar tillsammans med Kungsholmenskivan, faktiskt längtar jag så här i början av det soliga juli efter ett par riktiga regndagar så att jag i lugn och ro kan dyka djupare ned i skivans digra innehåll.