tisdag, augusti 30, 2005

Sänk inte skatten på alkohol!

Att tro sig kunna begränsa införseln av alkohol från andra EU-länder genom att sänka skatterna på den alkohol som säljs av Systembolaget är en av de största tankevurpor som visats inför öppen ridå. Antingen beror den på en cynisk och medveten lögn eller också är det ett havererat teoribyggande. Det enda säkra resultat av en skattesänkning på den alkohol som Systembolaget och seriösa restauranger tillhandahåller är att alkoholkonsumtionen kommer att fortsätta att öka.

En sänkt skatt på alkohol innebär direkt att de som redan nu dricker för mycket kommer att dricka ännu mer och unga människor får det lättare att komma över större mängder alkohol när priset sänks.

En marknadsanpassad alkoholpolitik
En alkoholpolitik som styrs av marknadsliberala teorier är dömd att misslyckas. Att möta en ökad införsel med sänkta priser kan aldrig leda till en sänkt konsumtion. Först om priset sänks så mycket att det blir lägre än i omgivande grannländer skulle den inhemska konsumtionen kunna skyddas. Men är det alkoholpolitik? Nej, det är att kapitulera inför marknaden och avreglera alkoholpolitiken. Är det riksdagsmajoritetens långsiktiga mål?

Rösta nej till sänkt alkoholskatt
Sverige har framgångsrikt drivit en förhållandevis restriktiv alkoholpolitik i många år. Det ska vi fortsätta med. När nu den ökade införseln blivit ett problem är den rätta vägen att driva fram, återinföra, restriktioner i införseln.
Att driva den frågan i EU borde vara ett angenämt och angeläget uppdrag för alla våra parlamentariker både i Stockholm och Bryssel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var en lång debatt i S-gruppen i riksdagen. Jag deltog med ett av de första inläggen och gjorde tydligt, med ungefär samma argument du använder, att jag inte tror att detta är vägen.

Tyvärr blev gruppens beslut att ställa sig bakom Nuders förslag till förhandlingsmandat i sin helhet (inklusive sprit-skatt). Jag tycker det var ett dåligt beslut. Kan bara trösta mig med att mitt stälningstagande finns noterat i protokollet och vänta tills historien ger mig rätt...

Vad det gäller votering i kammaren så är det ju lite mer komplicerat, då det här blir (om det blir) en del i en förhandlad budget, och alltså något man ställer sig bakom som helhet.

Håkan Wahlén sa...

Bra Veronica att du är beredd att ta ansvar i den alkoholpolitiska frågan.
Tråkigt att Per Nuder och regeringen är så utstuderat taktiska att riksdagen inte kan säga nej i alkoholskattefrågan utan att stjälpa hela budgetförslaget.