tisdag, augusti 30, 2005

Expressen gråter för...

Ny skattechock på villor
"De tvingas lämna sitt hem: Nu ger vi upp. Fastighetsskatten höjs från 5 506 kronor om året till 8 149!"
Det strävsamma pensionärsparet har inte råd att bo kvar i det attraktiva området i södra Sverige. Men de kan ju alltid sälja och realisera sina miljontillgångar, frågan är bara var de ska bo? En hyreslägenhet på t.ex. 3 rum och kök får de räkna med att betala c:a 8.149 kronor i månaden för. Hur ska de ha råd med ett sådant boende på en tredjedel av villaytan, utan tomt och utan garage?
Kanske vore de lyckligare om de bodde i Sorsele och fick en sänkning av fastighetsskatten med 21% på en villa som inte går att sälja?
Fastighetsskatten är vår mest missbrukade politiska myt!

Hörde i morse att hyresgäströrelsen kräver sänkta hyror på grund av det låga ränteläget.
Helt rätt!
Enligt Barbro Engman, förbundsordförande, har kostnaderna för hyresboendet under lång tid ökat samtidigt som kostnaderna i egna hem och bostadsrätt sjunkit eller legat still.

Så här har det alltid varit, när räntorna sjunker får de som har belånade bostadsrätter eller villor utdelning direkt. I hyresförhandlingarna har räntesänkningar i bästa fall, någon gång, inneburit något lägre hyreshöjningar. När räntorna stigit, vilket drabbar alla belånade boendeformer, har det alltid slagit rakt igenom på hyrorna.

Det som dessutom gynnar bostadsrätten och villaboendet är naturligtvis förmögenhetsskapandet och att de alltid, i förhållande till alla andra låneformer, billigare bostadslånen används för finansiering av köp av båtar, bilar, fritidshus och andra kapitalvaror bidrar starkt till att göra hyresrätten till ett tredjeklassens boende.

Det är här någonstans som segregationen börjar......

Inga kommentarer: