torsdag, december 01, 2005

Heltid för män och deltid för kvinnor?

När regeringens utredare presenterade sitt förslag till hur alla ska få rätt till heltidsarbete möttes det av allmänt missnöje. Så blir det oftast med kompromisser där alla olika intressen ska få en del av sin bit med av kakan. Facken tycker att förslaget är tandlöst, Svenskt Näringsliv med sin pavloska reflex sågar hela
förslaget redan innan de läst det.

Men få pratar om vad det egentligen handlar om, nämligen jämställdhet mellan könen, både på arbetsmarknaden och i hemmet.

Ett vanligt argument från arbetsgivarhåll är att det inte går att organisera arbetet utan att ha en stor del av personalen deltidsanställda. Det märkliga är att detta resonemang bara förs om kvinnodominerade arbetsplatser, både privata och offentliga.
När mötte du senast en kommunalanställd man som jobbar deltid?

Eller som en klok man inom handeln sa för någon vecka sedan. Butiker som riktar sig främst till män har ofta män som anställda, men dom jobbar inte deltid.
Just det, var uppmärksam när du nästa gång besöker en byggmarknad, heltidsanställda herrar på golvet och deltidsanställda kvinnor i kassan. Men varuhusets öppettider är ju samma för all personal.
Kolla också bilfirmor av alla de slag och inte minst databutiker.

Så kontentan måste bli att det inte är arbetet i sig som styr behovet av deltidsarbete utan vilket kön majoriteten av arbetskraften har.

Inga kommentarer: