Folkpartiet - ett eko från forntiden
Nu är pekpinnemagistrarna i Folkpartiet på moraliseringsstråt igen. I morgonens radiosändningar slår de ett slag för skriftliga omdömen om elevernas uppförande. När jag påbörjade min skolgång tidigt 1950-tal så fick eleverna redan efter 1:a klass betyg, men bara inom två områden, ordning och uppförande. Nu, mer än 50 år senare, lanserar alltså folkpartiet denna lösning på dagens "problem" i skolan.
"Föräldrarna måste få veta om deras barn inte sköter sig i skolan" och andra floskelgenererade uttryck hoppar som grodor ur munnen på folkpartisterna när de pratar om skolan. Finns det inga folkpartister mitt i livet med egenupplevda erfarenheter hur Sverige ser ut 2006? Kan ingen hjälpa dom att "komma ut" som andra minoritetsgrupper lyckats med de senaste 15 åren?
"Ett alternativ vore att lärarna berättade om det här i sina kvartssamtal med föräldrarna" säger Lars Leijonborg i radioapparaten. Hallå! Kvartssamtal är ett utmönstrat begrepp, skolan är betydligt modernare än så, nu genomför man utvecklingssamtal där lärare, elever och föräldrar pratar om hur det har fungerat i skolan sedan förra samtalet och hur tiden fram till nästa samtal bäst ska användas. Olika ämnen penetreras, viktas och värderas. Lärarna gör strålande insatser i dialogen med elever och föräldrar.
Dessutom, herrar Leijonborg och Björklund, vid dessa utvecklingssamtal står uppförande och ordningsfrågor alltid högst på dagordningen om det finns sådana problem. Är det så illa att en elev har uppenbara problem med sitt uppträdande i skolmiljön sitter inte lärarna med armarna i kors och inväntar terminens utvecklingssamtal. De kontaktar föräldrarna, ofast per telefon, när lappar i skolväskan inte ger någon effekt, de diskuterar med kollegor och skolledare. Dessutom har många skolor idag elevvårdsteam med kompetent personal som tar sig an de besvärligaste situationerna.
Folkpartiets ökenvandring i skolfrågorna är mycket märklig. För inte så länge sedan var just folkpartiet lite av lärarkårens favoritparti, det är det inte idag. Men någon folkpartist måste väl ändå haft egna barn i skolan de senaste 20 åren? Jag har ju svårt att tro att den lilla grupp föräldrar som aldrig deltar i utvecklingssamtal, som inte svarar i telefon när läraren ringer och när de äntligen konfronteras med problemet skyller allt på läraren och skolan eller sin egen taskiga barndom skulle vara politiskt aktiva folpartister.
Vi har i Sverige ett av världens modernaste och rättvisa skolsystem. Eller som chefsekonomen i WEF (World Economic forum), Augusto Lopes-Claros uttryckte det i Svenska Dagbladet den 29 september 2005,
- Det är i själva verket så att de stora skatteintäkterna har levererat ett utbildningssystem i världsklass, ett väl utbyggt socialt skyddsnät och en mycket motiverad och kunnig arbetskraft.
Det är fint att leva i ett modernt land med en modern skola.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar