lördag, augusti 05, 2006

Linda Rosings fördomar

Partiledaren för det nya "Unika partiet", en av den dagligen utkommande skvallerspressens favoriter, Linda Rosing framhåller att det unika med "Unika partiet" är att det består av vanliga människor. En åtta "vanliga människor" stark partistyrelse presenteras.

Att bilda politiska partier för att engagera sig i samhällets utveckling är bra även om vägen till påverkan och inflytande oftast är bredare och snabbare om man väljer att gå in i ett redan etablerat parti.

Det bekymmersamma med Rosing och hennes parti är att motivet och utgångspunkten bygger på en rejäl fördom. Fördommar bygger ofta på mytbildning som underblåses av till exempel den skvallrande kvällspressen. Så småningom blir myten en etablerad fördom och godtagen i allt vidare kretsar.

Min fritid ägnar jag åt politisk verksamhet. Bara inom den ganska lilla krets, i alla fall geografiskt begränsad, av fritidspolitiker som jag rör mig träffar jag regelbundet barnskötare, sekreterare, byggnadsarbetare, tjänstemän, städare, lokförare, konduktörer, busschauförer, taxichaufförer, it-tekniker, lärare, personliga assistenter, undersköterskor, sjuksköterskor, studenter, arbetslösa, småföretagare, sotare, ingenjörer, jurister, fembarnspappor, trebarnsmammor, mormödrar, farfäder, gifta, ogifta, ensamstående mammor och pappor, frånskilda, sambos, särbos, homosexuella, heterosexuella, ålderspensionärer, förtidspensionärer, alokholister, nyktra alkoholister, cancersjuka, diabetiker, synskadade, hörselskadade, rörelsehindrade och enstaka heltidspolitiker. 95% av alla politiker är fritidspolitiker.

Så vad är det unika med "Unika partiet"?
Det är väl det här med fördomar då, kanske tror dom också att blondiner är dumma?

Inga kommentarer: