fredag, augusti 18, 2006

George W. Reinfeldt

är en bok med undertiteln ”Konsten att göra en politisk extreme makeover” som kom ut i bokhandeln under Almedalsveckan.Boken är skriven av två forskare, Per-Anders Forstorp, lektor och docent i kommunikation på KTH, och Brian Palmer, socialantropolog vid teologiska institutionen vid Uppsala universitet, och förtjänar större uppmärksamhet än vad den hittils fått.
Den är också utmärkt för socialdemokratiska valarbetare då den avslöjar Fredrik Reinfeldts retoriska knep och dessutom visar på en tydlig koppling till den omvandling från hårdkokt högerpolitiker till ”medkännande konservativ” som George W. Busch genomgick inför presidentvalet 2000.

Några belysande exempel ur boken är bland annat författarnas utgångspunkt från Reinfeldts bok ”Det sovande folket” från 1994. I den boken jämför Reinfeldt välfärdsstaten med pest, smittkoppor och AIDS.
Naturligtvis måste frågan ställas om Reinfeldt tolv år senare i grunden har samma uppfattning idag trots att han hyllar kollektivavtal och arbetsrättslagar. Forstorp och Palmer visar i boken att ”de nya moderaterna” bakom fasaden är förvillande lika de gamla.

Vad säger då andra aktiva moderater?
Kristina Axén Olin, 2:e vice ordförande i partiet och oppositionsledare i Stockholm sa i SVT:s Aktellt den 11/3 2005 på frågan om moderaterna går för långt mot mitten på den politiska skalan,- Nej, jag tror inte det finns en risk i att vi går för långt åt mitten, för jag tycker inte att vi gör det, utan att det är snarare mer kanske retoriskt och annat som förändrats.Till Ulf Kristofferson, som också skrivit en bok om Reinfeldt säger hon ”att folk kan uppleva vår förändring som större än den är”.
Till samme Kristofferson säger kommunfullmäktigeledamöten Kristina Alvendal ”Jag tror att man hukar ganska mycket nu, man försöker parera för att vinna nya väljargrupper. Vi har ändrat retorik, men jag hävdar att vi inte har ändrat vår politiska inriktning”.

Uppriktigt MUF:are
Längst i öppenhjärtlighet går dock Mattias Thorsson, chefredaktör för MUF:s tidning Blått.
- Man låtsas att man är något, i väljarnas ögo ganska hyggligt, för att få möjlighet att på sikt genomföra sina idéer som idag har liet eller intet stöd. Så arbetar poltiker. En är Fredrik Reinfeldt. Han justerar moderaternas skattesänknngar mot mitten för att partiet ska uppfattas som mer seriöst och humant, men slår fast att målet är detsamma som förut, ”på sikt”. En trojansk häst, alltså.

Mycket mer av upplysning och bra argument finns att hämta i boken. Boken är ganska tunn, 127 sidor, lättläst och billig, c:a 110 kronor. Förlaget som gett ut boken heter Karneval.
Finns att köpa på Bokus

Inga kommentarer: