torsdag, oktober 19, 2006

"Politikens Raskenstam?"

Är Fredrik Reinfeldt en politisk solochvårare? Frågan är faktiskt
berättigad. Åtminstone två kvinnor uttalar sig i termer att de blivit
lurade.

Så här säger DN:s kulturchef Maria Schottenius:"Slarvandet från Fredrik Reinfeldts sida, där han ser ut att ha rafsat ihop en besynnerlig Kalle Anka-regering bland lite kompisar, är illavarslande för den framtida styrningen av landet. Reinfeldts tal om det nya arbetarpartiet klingar falskt och många känner sig grundlurade."

Barbro Hedvall, ledarskribent på samma tidning uttrycker sig så här:"Ett är jag dock väldigt säker på. Hade Fredrik Reinfeldt presenterat sin ministerlista veckan före valet, hade åtminstone jag inte känt mig lika dum och lurad i dag."

Svenska Dagbladet toppar nyheterna på Internet den 19 oktober med
"Kvinnor förlorare när a-kasseavgiften höjs. Hårdast drabbas lågavlönade, sjukskrivna och föräldralediga - grupper där kvinnor dominerar."

Det är uppenbart att de som trodde på Reinfeldts våta ögon och tal om "Nya" moderaterna och "Nya arbetarpartiet" verkligen var övertygade om att något nytt hade hänt i svensk politik. Det är nog sällan så många vaknat upp ur en dröm och fasansfullt konstaterat att de lagt sina röster på en ny arrogant och fräck höger som vida överträffar de gamla värdekonservativa högermän som ändå hade stil nog att inte blamera sig och visa sina överklassfasoner inför öppen ridå.

Fredrik Reinfeldt förvånar
Efter att genomfört en i det närmaste fulländad valrörelse verkar statsministern vara på väg att helt tappa greppet. Först de mycket tvivelaktiga valen av statsråd, sedan ett irriterat och obalanserat uppträdande mot media och misshagliga myndigheter.

Det här håller inte.
Denne trevlige Reinfeldt som charmat stora delar av befolkningen i sina nästan fläckfria TV-framträdanden, är han inte den han gett sig ut för att vara? Satt under en aning stress och inför sensationstörstande journalister uppträder han som en utpräglad manualmänniska. När han inte har ett färdigt manus, när verkligheten och kartan inte stämmer överens, blir han plötsligt stirrig och stingslig. Säger oöverlagda saker och kallar till presskonferens av tvivelaktigt värde.

Kommer han att återfå balansen - eller faller han också?
I dagens Expressen skriver förre statssekreteraren hos Göran Persson, Jan Larsson, en sansad och klok artikel om ledarskapets villkor på statsministernivå. Larssons erfarenheter av att ha arbetat nära en statsminister som han generöst delar med sig av är också bra läsning för Fredrik Reinfeldt. Men är han mottaglig?

Om inte statsministern kan återfå balansen, lyfta sig själv i kragen och ställa sig över vardagliga förtretligheter, höja blicken och ta kommandot över regeringen. Helt enkelt att visa ledarförmåga. Klarar han inte att visa ett tydligt ledarskap som också innefattar en tydlig delegering och klara besked även i svåra situationer - då faller han innan löven gulnar nästa gång.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra tips Hakan, jag ska lasa Jannes artikel. Skoj att titta in paa din blogg.
Ulf YIMIC