söndag, februari 18, 2007

Jublet fastnade i halsen

Dagarna innan januarilönen skruvades förväntningarna på den omtalade tusenlappens politiska effekt upp rejält. Det var sannolikt den största mediala draghjälp som den reinfeldtska ministären fått hittils. Inte alls konstigt då högerkramarna i massmedia inte haft många chanser till berömmande ord om alliansregeringen efter valet.

Nu skulle vinden vända!
Folket skulle med lönebeskeden i händerna rusa ut på gatorna och jubla. Köptemplen rustade sig till tänderna och förberedde sig på invasion. Men det vart helt tyst.

När jag besökte en av de större stormarknaderna på lördagen, två dagar efter lön, för våra månatliga storköp så var det ovanligt lite folk. Passade samtidigt på att titta in hos en av de större elektronikbutikerna, där fanns fler expediter än kunder och väggarna var helt fyllda av osålda platt-TV.

1000-lappen som försvann
Idag kom februari månads sifo-mätning av partisympatierna. Alliansregeringens förlorartrend håller i sig. Vad hände egentligen med den omtalade tusenlappen?

Troligen blev det så att de som bäst behövde tusenlappen, de med de lägsta lönerna, fick väl i bästa fall tummen av den berömda vanten och de som verkligen fick hela tusenlappen redan har så många tusenlappar att en mer eller mindre gör ingen skillnad.

När jag någon gång ser den alltmer annonyme statsministern för tanken mig helt osökt till H C Andersens saga om "Kejsarens nya kläder".

Inga kommentarer: