lördag, februari 24, 2007

Hänt i veckan

Veckans undersökning
Stockholmarnas missnöje med hemtjänsten har ökat sedan mitten av 1990-talet, visar en ny rapport. Däremot visar undersökningen inte på några skiljelinjer mellan hjälpinsatser i kommunal och privat regi. Visar detta resultat att privatiseringarna varit framgångsrika eller misslyckade? Varken eller, men att mindre pengar till hemtjänsten ger ett sämre resultat. Så blir det med ett upphandlingssystem som prioriterar lägsta pris för bästa kvalitet.

Veckans naivist
Bryggerilobbyn har vaknat och drar i gång med krav på sänkt alkoholskatt på öl. Snabbt hakar en centerpartist i skatteutskottet på.
- Vi måste komma åt den illegala införseln av framförallt öl. En 13—14-åring på torget i en mellansvensk stad kan köpa en platta öl för 120—140 kronor klockan ett på natten med en kvarts varsel. Då är något fel, säger centerpartiets Jörgen Johansson.
Tror Johansson att langarna ska börja handla hos Systembolaget när smuggelpriserna fortfarande kommer att vara påtagligt lägre?

Veckans förvirring
Alkoholister med en särskild genvariant svarar mycket bättre på en medicin mot beroende än andra alkoholister. I en ny stor amerikansk undersökning kunde 97 procent av alkoholisterna med den särskilda genvarianten kraftigt minska sitt missbruk, kunde man läsa i flera stora tidningar.
"För knappt tio år sedan kunde forskare ringa in en genvariant som brukar finnas hos denna typ av alkoholister. Genen, som kallas för g-allelen, är ganska vanlig. Den finns till exempel hos 1520 procent av alla amerikaner och 3040 procent av alla japaner", konstaterades också.
Siffrorna antyder att det finns betydligt fler g-allelengener än amerikaner och japaner. I alla fall i USA och Japan.
"Resultaten visade att 97 procent av dem som hade den särskilda genvarianten minskade sitt missbruk radikalt" sägs också i undersökningen. Det handlar alltså inte om att bli befriad från, utan bara att minska missbruket.
"Det är mycket bättre resultat än hos de alkoholister som hade annan genuppsättning", vilket betyder att de flesta alkoholister vilka sannolikt inte har den "ganska vanliga" g-gallengenen, inte har någong nytta alls av den "nya succébehandlingen".
- Medicinen ska kombineras med rådgivning. Så det här tar ingenting ifrån Anonyma Alkoholister och liknande grupper, säger en av forskarna. Så korkat.
Anonyma Alkoholister är ingen medlemsorganisation som samlar på medlemmar eller bedriver rådgivningsverksamhet. AA är ett självhjälpsprogram och hos AA får deltagarna själva ta ansvar för sin egen alkoholismen och framförallt lära sig, av nyktra alkoholister, att leva ett nyktert liv, helt utan alkohol eller andra droger.

Veckans lögnare
Carl Bildt sa att han inte visste att hans förvaltare sålt aktierna i Lundin Oil.
- fan trot!

Veckans värsting
Velourpappan Fredrik R.
– Jag har inte kunnande att döma av vad det här är för kommitté, eller vilka syften den eventuellt har.
Hur kan du då säga att beskrivningen är fel?
– Därför att Carl Bildt anger att det inte är så det gått till på sin blogg, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Inga kommentarer: