Jobben, Jobben, Jobben
Finansministerns ständiga mantra upprepades många gånger när budgeten presenterades, med blekt understöd från statsministern. Full sysselsättning är en hög och bra ambition som det råder bred politisk uppslutning bakom. Alla, förutom de som fortfarande (i smyg?) drömmer om Milton Friedmans teorier, vill ha full sysselsättning. Men hur man ska nå målet finns det olika uppfattningar om.
Idag är kritiken hård mot många delar av budgeten och inte minst metoderna för att uppfylla budgetmålen. En påtagligt tydlig underton hos kritikerna är att det saknas ledarskap i regeringen. Den formella kritiken som riktas mot finansministern är mer en kritik mot statsministerns taffliga ledarskap.
I Expressen riktar fyrabarnspappan Daniel Claesson(m) skarp kritik mot regeringen för dess ambitioner att göra förskolepersonalen till angivare i statens tjänst för att komma åt fusket med ersättningen för vård av sjuka barn.
I Svenska Dagbladet angriper Thomas Gür regeringen för den i hans och många högerväljares ögon undfallande politik inom arbetsrätten. "Kanske är inget av detta ett problem för nya moderater. Men det är ett problem för Sverige att en borgerlig regering har ledamöter som antingen tror på sina egna dåliga argument, eller tror att de kan få oss att tro på dem." avslutar Gür sin artikel på svenskans ledarsida.
I Dagens Nyheter, på ledarsidan, avslutar Peter Wolodarski en artikel med: "Fredrik Reinfeldts allians är just nu hårt ansatt från både höger och vänster. Finansministerns reformer förtjänar uppskattning, men i stället domineras debatten av besvikna villaägare, frustrerade småföretagare och oroade arbetslösa.
Så går det för en regering som saknar starkt ledarskap."
När finansministern skär i försvarsbudgeten och riskerar jobben för hundratals varvsarbetare i Karlskrona och samtidigt försämrar villkoren i a-kassan lägger han skulden för sin egen politik på varvsarbetarna. Dom får finansiera jobben (eller skattebefrielsen för de mest förmögna?) och straffas med försämrat skydd vid arbetslöshet.
Riskerar statsministern, som gjorde ett vältajmat besök, vid arbetsförmedlingen i Karlskrona att gå samma politiska öde till mötes som en tidigare folkpartistisk arbetsmarknadsminister som också besökte Blekinge?
Till slut en fråga som säkert kommer att ställas allt oftare även i borgerlig press: Hur länge sitter Reinfeldt kvar som moderatledare?
Pingas av Twingly
Pingat på intressant.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar