torsdag, mars 20, 2008

Serafens vårdcentral såld till vrakpris


Serafimerlasarettets klassiska byggnad.
Från 1 januari 2008 drivs Serfens vårdcentral av läkare som ”knoppat av” den tidigar landstingsdrivna verksamheten. Det nybildade bolaget fick överta vårdcentralen med inventarier personal och en patientlista innehållande 12.000 namn.

Vrakpris
Enbart patientlistan (kundstocken) kan utan överdrift värderas till mellan 8 och 12 miljoner kronor. Priset blev knappt 700.000 kronor. Ja du läser rätt det saknas inte en enda nolla i prislappen.
Det nybildade bolaget, Hantverkarna HLC Serafen AB, fick vårdcentralen för värdet av inventarierna. Ordförande i bolaget är distriktsläkaren Ioannis Divanidis som blir folkpensionär nästa år. I andra media har distirktsläkaren Ulf Hallum farmträtt som företrädare för de nya ägarna. Ytterligare fyra läkare är delägare i aktiebolaget.


Gick bakom ryggen
Distriktssköterskor och övrig personal, av vilka de flesta arbetat i många år på Serafens vårdcentral fick inte vara med. De blev inte ens tillfrågade om de var intresserade.

Avknoppningsregler
Landstingsfullmäktige har beslutat om följande regler för avknoppning av verksamheter till personalen.
”Värderingen gäller två delar - dels marknadsvärdet av utrustning, inventarier och eventuellt varulager, dels marknadsvärdet av rörelsen. I det senare fallet ska värden som till exempel goodwill, varumärke, underliggande avtal, kundstock beaktas. Värdet av rörelsen kan påverkas av om avknoppningen sker inom ett område som regleras av ett auktoriseringsbeslut, eller om verksamheten har en annan form av avtal med landstinget.”


Det är uppenbart att i fallet med Serafen har inte dessa regler tillämpats.

Inga kommentarer: