lördag, september 20, 2008

Renässans för hyresrätten?

En annons i Svenska Dagbladet den 20 september innehöll följande text:
"Hyreshus eftersökt investering
Intresset för att investera som delägare i hyreshus växer starkt.
Oavhängighet till aktiemarknaden och en reglerad hyresmarknad skapar gynnsamma förutsättningar för en god och stabil avkastning." (Min kursivering)

En helt omöjlig annons för ett år sedan. Då var det ägarlägenheter som gällde som den ultimata investeringen på bostadsmarknaden. Idag pratar ingen om ägarlägenheter. Vilket inte alls är konstigt då riskkapitalmarknaden har helt andra problem att brottas med.

Visst är det bra om "spelarna på kapitalmarknaden" satsar pengar i hyresrätter. Att den reglerade hyresmarknaden plötsligt är något positivt är ett djärvt marknadsföringsgrepp, men naturligtvis intressant.

Om Svenska Bostadsfonden http://www.fastighetsinvestering.nu/ lyckas locka investerare till hyresrätten och detta i sin tur resulterar i ökad nyproduktion av bostäder i hyresfastigheter är detta mycket glädjande.

Tyvärr finns det alltid risk att riskkapitalister och giriga bank- och finansinstitut spekulerar även i hyresfastigheter, vilket vi har erfarenheter av från 1991-93 när värdet på kommersiella hyresfastigheter drevs upp till fantasifulla höjder av dåtidens kapitalspekulanter.

Finansiella krascher är inga tillfälligheter, det är ett signum för den nyliberala marknadsekonomin.

Inga kommentarer: