måndag, augusti 31, 2009

Jan Björklunds akademikerkomplex

"Alla kan inte bli akademiker" är en ständigt återkommande fras från utbildningsministern som styrker att han inte lever i nutid och helt saknar visioner om framtiden.

Inom exempelvis fordonsindustrin konfronteras dagens mekaniker med avancerade konstruktioner framtagna av duktiga civilingenjörer och naturvetenskapliga forskare. Då fungerar det inte med att försvaga gymnasieutbildningen förde som ska reparera, underhålla och utveckla dessa avancerade konstruktioner. Tvärtom måste de naturvetenskapliga ämnena i gymnasieprogrammen förstärkas på de fordonsrelaterade linjerna.

Dessutom, rent generellt, är det vansinne att en 14-15-åring vid val av gymnasielinje ska ta ställning till om de 3 eller 4 år senare vill bedriva högre eftergymnasiala studier.
Jan Björklund vill sparka hela utbildningsväsendet tillbaka till 1950-talet. Ett synnerligen effektivt sätt att förstärka ett orättfärdigt klassamhälle. Jan Björklund har inte lyckats lyfta sig, vare sig intellektuellt eller politiskt efter åren i Stockholms stadshus.

Trots att Björklund har majors grad så lär han knappast vara intressant för försvarsmakten, då han även där skulle betraktas som gammalmodig och ur takt med tiden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

på en konferens om medicinutbildningar i sverige begärde en av studentrepresentanterna ordet i frågan om vi skulle utöka antalet utbildningsplatser på läkarprogrammet (på grund av läkarbristen och på grund av att lotten avgör vem av alla dem med högsta betyg som ska få komma in). Han sa - på fullt allvar! - "vissa är mer lämpade att jobba med händerna". Jaha!? Och exakt vad arbetar en kirurg med?

Anonym sa...

Jo, och nu har den hopplöse militären fått spel igen och vill införa att lärare i skolor med sämre resultat hos eleverna skall få lägre lön. Det blir alltmer uppenbart att det inte bara är Maud Olofsson som skyller sina dåliga skolresultat på lärarna. Ett sätt att revanschera sig, kantänka? Det räcker tydligen inte med att inneha landets högsta politiska poster...... och där få chansen att umgås med intellektuellt jämbördiga?