fredag, oktober 16, 2009

Bygg hyresrätter i Tekniska nämndhuset!

Tekniska nämndhuset i början av Fleminggatan döms ut som kontorshus av fastighetskontoret. Bygg hyresrätter i Tekniska nämndhuset eller riv huset och bygg nya hyresrätter på tomten.

Kontoret vill istället åstadkomma en ny förvaltningsbyggnad på Kungsholmen. Flytta förvaltningar och bolag till förorter som har stor brist på arbetsplatser, till den här typen, exempel Tensta/Rinkeby i nordväst och Rågsved och Skärholmen i söder.

Bristen på hyresrätter på Kungsholmen är oändligt mycket större än tillgången på arbetsplatser. Därför är det här ett gyllene tillfälle att konkret göra något som kan bidra till att bryta segregationen i Stockholm.

Den utarmning av flera av Stockholms förorter, inte minst i de stora miljonprogramområdena som pågår sedan länge har till stora delar sin grund i bristen på större arbetsplatser. Detta tillsammans med ensidigheten i bostadsutbudet, olika så kallade "valfrihetsreformer" som exempelvis skolpengen och vårdval påverkar Stockholms utveckling mot en hårt segregerad stad.

Våra förorter är värda en bättre framtid.
Om en större kontorsarbetsplats med 400 till 500 anställda etableras i exempelvis Rinkeby så ökar förutsättningarna för det lokala näringslivet radikalt. Den så kallade dagbefolkningen skulle bidra till ett mycket bättre underlag för all typ av service och näringsverksamhet, det ger också positiva effekter i gatubilden som skapar nya kontakter, erfarenheter och upplevelser.

En utflyttning av verksamheterna till förorterna skulle också positivt påverka de trafikströmmar både i kollektivtrafiken och vägtrafiken som idag upplevs som problem när nästan all arbetspendling går från förort till innerstad på morgonen och åt andra hållet på kvällen.

Vänd trenden - bygg ett bättre Stockholm.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är ett klockrent förslag som jag omedelbart stödjer! Ryktesvägen har jag också hört att Kungsholmens sdf har ”förhandsbokat” utrymme i de aktuella ersättningslokalerna vid Scheelegatan men eftersom innerstadsstadsdelarna antagligen kommer att slås ihop efter en (M)-seger vid nästa val så finns det ju knappast behov av detta. Det skall väl vara tillfyllest med de disponibla lokaler som redan finns för att klämma in de få administratörer som man har anledning tro kommer att finnas kvar. Redan i dag jobbar man ju stenhårt på att reducera lönekostnaderna för denna – tydligen oviktiga – grupp stadsanställda.

Det är alltså klart lämpligt att flytta ut de tekniska förvaltningarna till något befintligt bygge i Rinkeby-Kista eller Spånga-Tensta. Det torde inte vara några problem att genomföra detta eftersom dessa sdf:er följdriktigt troligtvis kommer att slås ihop med Hässelby-Vällingby och Bromma till en Västerorts-sdf....? Någon som tror något annat? Det lär kunna bli häftiga lokalkostnadsbesparingar m a a detta, i alla fall när kontrakten för de lämnade lokalerna går ut......

Gunnar Sandell sa...

Bra förslag att flytta det stora kontoren i Tekniska nämndhuset på Kungsholmen och bygga om lokalerna till bostäder.

Jag vill att vi ska utveckla stadsdelsnämnderna för närdemokrati, för ökad kvalité i den kommunala verksamheten, för effektivare verksamhet.

Så innan vi hyr och flyttar till nya kontorslokaler i ytterstaden måste vi ta reda på vad som ska vara en gemensam förvaltning. Det mesta kan föras över till stadsdelarna då får vi nya jobb och nya kontor på 14 olika platser!

Gemensamt behövs en kommunstyrelse för samordning och övergripande uveckling, samt en samhällsbyggarnämnd för gemensamma tag i utvecklingen av hela staden. Några mindre centrala nämnder för tex överförmyndare och kyrkogårdar kanske vi ska ha kvar.

Övriga centrala uppgifter kan skötas mycket bättre i stadsdelsnämnderna, nära invånarna och möjligheterna.

Tycker du något annat - skriv en kommentar här! Annars sätter vi i gång och jobbar för detta förslag, eller hur? Välkommen.

Anonym sa...

På KF den 19/10 beslutades (se rådsalseko) om "Ny valkretsindelning 2010-2014". Det innebär för Sthlms del 6 stycken valkretsar som också skulle kunna vara en möjlig ny stadsdelsindelning:

1. Södermalm–Enskede
2. Bromma–Kungsholmen
3. Norrmalm–Östermalm–Gamla stan
4. Östra Söderort
5. Västra Söderort
6. Yttre Västerort

Förneka gärna att det ligger i Alliansens intresse att fortsätta att kvadda stadsdelsreformen.. Jag tror t o m med att de kan gå ut med denna förändring som ett vallöfte..... Vad tro Du? /Draken

Håkan Wahlén sa...

Hej
Att allianspartierna redan nu tar bort politisk makt och inflytande från stadsdelsnämnderna är uppenbart. Att i vart fall det största allianspartiet vill avskaffa nämnderna är väl känt.
Om förändringen i valkretsindelningen kan underlätta avlövningen av stadsdelsnämnderna och den lokala demokratin får framtiden visa om inte stockholmarna röstar för en annan majoritet i Stadshuset 2010.