lördag, oktober 24, 2009

Tredje statsmakten

Varför erkänner inte den "Tredje statsmakten" sin kapitulation? Att de så kallade fria medierna köpts upp av det nyliberala kapitalet och underkastar sig de nya ägarnas styrning är ett hot mot demokratin. Att hävda någon slags politisk självständighet på de av fåtalet lästa ledarsidorna när den politiska styrningen tagit makten över nyhetspubliceringen är patetiskt.
Idag nöjer jag mig med ett färskt exempel. Varför publiceras inte politiska opinionsmätningar när de inte innehåller något som kan tolkas till allianspartiernas fördel? Inte ens de som beställt och betalat mätningen ser något objektivt nyhetsvärde i oktoberrapporten från Novus.

Den 22 oktober levererade Novus för TV4:s räkning senaste opinionsmätningen om partisympatierna i oktober. Den som är intresserad kan läsa resultatet på www.novusopinion.se. Denna mätning finns ej att ta del av i några massmedia på Internet, inte ens ett TT-telegram eller i publicservicemedia. Varför?

Samtidigt som denna information undanhålles så skriver alla media om att den ständigt snattrande ledare för Folkskolepartiet som vill samarbeta med Miljöpartiet om det inte går bra för alliansen i nästa val. I kölvattnet seglar Maud Olofsson upp och säger samma sak. Men vem vill stiga ombord på den sjunkande skuta där Olofsson står som vice rorsman och med Björklund som hoppande och skuttande däcksgosse? Den frågan blir inte ställd av någon journalist.

Ledande svenska massmedier uppträder som lismande och medhårsstrykande beundrare till en regering som leds av historiens tråkigaste och mest välprogrammerade statsminister.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Min syn på detta är att ”den tredje statsmaktens aktörer”, dvs de journalister/skribenter som tvingas(?) skriva sina alster i den kompakta borgerliga massmediala verkligheten inte har så mycket att välja på. För utan att förringa betydelsen av ”Aktuellt i politiken”, ”Tiden”, ”Arbetaren” och andra publikationer med rötter i arbetarrörelsen så är ju de stora drakarnas dominans fullständig och hårt styrda av Alliansens värderingar.. Ta som exempel detta med att Kungsholmens sdf kräver Aleris på 35 miljoner för den katastrof detta bolag lämnade över åt ”det allmänna” att reda ut. Har det skrivits något om detta i någon ledande publikation? Nej! Vad jag vet enbart (hitintills) i ”Vårt Kungsholmen...”? Detsamma gäller ju det mesta som skulle kunna bidra till en röd-grön seger i det kommande valet 2010. Det är i det sammanhanget inte heller så fröjdefullt att notera att (S) på sin kongress såg sig nödsakade att ge en positiv syn på privatiseringar av välfärdstjänster... Det kan troligtvis finnas ett samband?

Håkan Wahlén sa...

Det är naturligtvis en del i den tragiska utvecklingen bort från demokratin att journalisters möjlighet till försörjning finns inom en starkt högerorienterad arbetsmarknad. Efter många års kontakter och umgänge med journalister tvekar jag inte att påstå att inom de samhällsorienterade journalistgrupperna dominerar vänstervärderingar. Men en journalist kan inte försörja sig om han biter den hand som delar ut födan. Sorgligt men sant och typiskt för den borgerliga "valfriheten".