torsdag, november 05, 2009

"De fattiga skjutas"

Under onsdagskvällen dominerades SVT av program om hur "utanförskapet" ser ut i verkligheten. Först en ovanligt sansad Janne Josefsson i Uppdrag granskning som visade de horribla kostnaderna för privatiseringsfantasternas smarta lösningar på bostadsfrågan för människor som svartlistats av bostadsmarknaden.

Först hyr kommunen ut en egen fastighet med många små lägenheter, t ex ett f.d. servicehus eller äldreboende till en privat företagare som betalar c:a 4.000 kronor i månaden för varje lägenhet till kommunen. Därefter hyr den privata företagaren ut lägenheterna styckevis till kommunen för 12-20.000 kronor per månad. Detta är det Moderata sättet att vara varsam om skattebetalrnas pengar. Vad säger Skattebetalarnas förening.

På köpet fick vi i Uppdrag granskning möta människor som arbetar heltid, tar hand om sina barn men inte kan få en bostad för att de har en hyresskuld obetald sedan tidigare. Skuldens storlek och ålder saknar betydelse. Om nu den präktiga och moraliserande borgerlighet av princip inte betalar fattiga människors skulder (till skillnad från miljardstöd till bankerna), så borde väl räknenissarna kunna övertyga politikerna att det faktiskt skulle vara lönsamt för skattebetalarna att dessa människor som verkligen vill göra rätt för sig också får den möjligheten och en egen bostad där de kan stöttas ekonomiskt på vägen till ett självständigt liv.

Senare på kvällen får vi möta en kvinna och hennes 15-åriga son i Solna, Ur. Det är ett parallellfall till det som visades i Uppdrag granskning. En hyresskuld leder till ett av kommunen betalt "hotellboende" och en säker plats i ekorrhjulet. Detta program avslutas med att den bostadslöse kvinnan träffar två socialtjänstemän. Det bestående minnet från mötet är handläggarens bestämda krav,
- Du måste göra dig av med hunden.

Det är inte långsökt att tankarna direkt faller på Stig Dagerman klassiska strofer inspirerade av en värmländsk kommunalnämndsordförande:
"Lagen har sina blottor. Hund får de fattiga ha. De kunde väl skaffa sig råttor, som är skattefria och bra. /…/ Något måste beslutas: Hundarna skjuts! Inte sant? Nästa åtgärd: De fattiga skjutas, så spar kommunen en slant."

Vad är det för jävla samhälle som växer fram i Sverige?


1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det är klart man blir förbannad när man märker att välfärdssystemets aktörer tvingas göra avkall på sina grundläggande värderingar och får lov att stå till högerkrafternas förfogande på detta sätt.
Detta blir ju också särskilt anmärkningsvärt när man som i Stockholm tvingar en stadsdel att ta tillbaka driften av ett vanskött äldre- och omsorgsboende (Serafen, så klart!) och stadsdelen genom detta åsamkas dels ett underskott för innevarande år samt - än allvarligare - tvingas budgetera för de driftskostnader som gällde under entreprenaden, med den då så kritiserade underbemannade verksamheten.. Det är skamligt att stadsdelen genom detta skall behöva dels schavottera med en underbalanserad budget och dels självklart - för att glädja högerkrafterna i Alliansen - nödgas att drastigt minska sina utgifter, främst vad gäller administrationen men det går inte att undgå att misstänka att även direkta insatser för behövande kan komma att få stryka på foten... i strävandena att göra Alliansen tillfreds.
Dessvärre gör man sig ju inte så lätt av med personal utan kostnader för övertalighet belastar ju under en viss - inte alls obetydlig - tidsperiod stadsdelen. Det går dock inte att undvika att stadsdelens handläggare - inte minst bland dem som trots allt har fortsatta arbetsuppgifter ytterligare ett tag - kan drabbas av negativa psykologiska konsekvenser, bl a i form av oro för framtiden men också i form av ilska och irritation över hur ledningen hanterar denna för dem helt nya situation. Lätt desperata organisatoriska förändringar genomförs utan diskussioner och utan den nogrannhet som borde vara en rimlig grundförutsättning! Detta är definitivt någon som oppositionen - med arbetarrörelsens företrädare i en aktiv roll - måste bevaka!