söndag, juni 12, 2005

Kungsholmen 1917

Strax före fem på morgonen är det plaskvått i gräsmattan när jag med paraply i handen går på den lilla bron över diket in i skogen för att tömma blåsan på nattens samlade urin. Kall och blöt juni 2005.
Funderar vidare på bostadsrättssocialismen och påminner mig en höst för snart 20 år sedan då jag ägnade tiden åt att läsa den stockholmska hyresgäströrelsens protokoll från tidernas begynnelse. Första mötet hölls 1917. Många timmar i dammiga arkiv, hyllmeter med pärmar, lådor och kartonger med bilder. Spännande.

Bland pionjärerna mötte jag Elin, gift med en av fackföreningsrörelsens stora profiler, Victor, en tidig socialdemokratisk ombudsman och Mårten, liberal idealist.

Vid tiden för rotandet i arkiven mötte jag också Dagmar som då bodde på Fleminggatan. Dagmar var född 1918, i en kolonistuga på Hornsberg, hennes första säng var pappans verktygslåda. Kolonistugan hade hennes föräldrar fått hyra som tillfällig bostad då de väntade barn. Den låg i alla fall vackert nära Ulvsundasjön. Högt ovanför koloniområdet på stadshagsklippan fanns en samling nödbostäder, ruckel av plank, plåt och allehanda skrot. På andra sidan Ulvsundasjön vid Huvudsta låg en annan samling av ruckel.

En av hyresgästföreningens stora frågor de första åren var hur hyresgästerna själva skulle kunna bygga bostäder åt sina medlemmar. Något större hopp om att få den helt marknadsreglerade bostadssektorn att fungera så att vanliga människor skulle få ändamålsenliga bostäder till skälig kostnad och rimlig trygghet fanns inte.

Det stora problemet för hyresgästernas eget byggande var att skaffa startkapital. Elin, Victor och Mårten var synnerligen kreativa och fastnade för den djärva idéen att ordna ett bostadslotteri. Efter åtskilliga skrivelser och ansökningar till olika statsförvaltningar fick Hyresgästföreningen i Stockholm tillstånd till lotteriet. Priserna var fantastiska! Högsta vinsten var en nybyggd trerumslägenhet i Alvik, andra och tredje vinsterna var två mindre lägenheter, också i Alvik. Därefter följde flera vinster med möbler och bohag. Naturligtvis blev lotteriet en succé. Nu fanns kapital för byggande av större projekt. Men hur skulle detta organiseras?

Det gällde ju att kunna bygga länge, långsiktigt och mycket. Bristen på bostäder var enorm. Bärande var idén om att husen skulle ägas av medlemmarna genom en förening. Medlemmar skulle spara pengar i en gemensam kassa till förmånliga villkor, lån till medlemmar skulle beviljas till betalande av insats när en lägenhet erhölls.

Hyresgästernas Spar- och Byggnadskassa, HSB, bildades 1923.
Detta blev naturligtvis en nagel i ögat på den politiska högern, fastighetsägare, banker och andra finansiärer som utan konkurrens kunnat suga pengar av och spekulera i fattiga människors boende. I detta perspektiv är det oerhört märkligt att dagens moderater och andra marknadsliberaler talar sig varma för bostadsrätten.

Sannolikt förstår dom inte, eller kanske till och med förnekar, att de omvandlade hyresrätterna idag ägs av bostadsrättsföreningarna, att lägenheterna endast är upplåtna med bostadsrätt till föreningens medlemmar. Alltså ett klassiskt kooperativt ägande, där medlemskapet i kooperativet är obligatoriskt. Här finns ingen valfrihet och den medlem som bryter mot kooperativets stadgar förlorar sitt medlemskap och sin lägenhet.

Leve bostadsrätten och socialismen!

6 kommentarer:

Dag sa...

Instämmer i din historiska hyllning.

Det är dock tragiskt att hembudsskyldigheten tagits bort. Bostadsrätten som i grunden är en socialt radikal boendeform utsätts numera för bostadsspekulationens skrämmande effekter.

Som det är idag så är SKB och hyresrätten garranten för att även "småfolket" ska få någonstans att bo.

Håkan Wahlén sa...

Visst är det så. Hyresrätten är fortfarande det bästa alternativet för väldigt många. SKB-modellen har ett brett stöd bland allmänheten. Om det skulle gå så illa som jag i mörka stunder befarar så blir det nog läge att argumentera för hembud igen. Vid en mer omfattande kris inom bostadsrättssektorn blir det uppenbart för de flesta att det ändå bara är banker och byggmästare som tar hem storkovan.

Roger sa...

Kul med en historiebloggare...

Kom ihåg att inte glömma att göra reklam för Kungsholmen CD-romen också...!

Håkan Wahlén sa...

På fredag kommer en kommentar till Kungsholms-CD:n.

Apropå historia så hörde jag Olof Johansson(c) på radion i morse. Han var den siste borgerliga partiledaren som inte lät sig stylas av Timbro. Förresten var han inte borgerlig heller. På den tiden företrädde centern landsbygdens folk. Nu har det kapat sina rötter och frateniserar med stadens borgarklass. Adel, präster, borgare och bönder, alla förenade i en högerallians.
Sannolikt är det så att centerpartiet är på väg ut från den politiska arenan.

Håkan Wahlén sa...

Har nu hunnit titta en del på det digra materialet på Kungsholms-CD:n.
Magnifikt!
Sommar och semester är räddad. Nästan så jag hoppas på många regndagar.

Anonym sa...

Äntligen bostadsrättssocialismen!
Har den fått ringar på vattnet än...:-)
Ulf