lördag, juni 11, 2005

Socialismens återkomst

Under senare delen av 1800-talet tågade industrialismen och socialismen in på Kungsholmen. Om inte hand i hand så i alla fall i nära följe. Så växte sig industrin och fackföreningsrörelsen sig starka, sida vid sida, och starkt beroende av varandra. Så småningom började uttåget. Den begränsade tillgången till mark tvingade industrin bort från staden och de fackliga organisationerna gick samma väg tillsammans med sina medlemmar. Andra verksamheter etablerades, sjukhus, förvaltningar och tjänsteföretag. En tjänstemannastadsdel etablerades och befolkningsstrukturen förändrades. Socialismen tonade bort.

Men så händer nå´t. Efter valet 1998 tar en borgerlig majoritet makten i Stockholms stadshus och en högt prioriterad fråga gäller utförsäljning av allmännyttan. Att sälja de gemensamt ägda fastigheterna eller bolagen till privata aktörer på fastighetsmarkanden skulle vara för politiskt riskabelt. Men att sälja till av hyresgäster bildade bostadsrättsföreningar är en strålande idé tycker borgerligheten. Egentligen en helt absurd tanke, högerpartier av olika blå kulörer som bestämmer sig för att aktivt stödja det kooperativa boendet. Dessa partier som genom historien gärna och ofta angripit den äldsta och största bostadskooperativa rörelsen, HSB, så snart de haft tillfälle.

Nåväl, vid mandattidens slut hösten 2002 slog sig borgerligheten för bröstet och var mycket nöjda med försäljningen av stadens gemensamma egendom. Under tiden hade de privata fastighetsägarna sett hur utförsäljnigen av allmännyttan till nya bostadsrättsföreningar trissat upp fastighetspriserna. Naturligtvis passar också dessa av girighet förblindade typerna att sälja sina hus till hyresgästerna. På Kungsholmen har fler privata hyresrätter än allmännyttiga ombildats.

Alltså, privat egendom såldes till kooperativa föreningar. Så uppstod bostadsrättssocialisten.

Vad händer härnäst med bostadskooperativen?
Tyvärr ser det ganska mörkt ut de närmaste åren, särskilt om det blir en borgerlig regering efter valet 2006. Då är risken stor att vi hamnar i en situation som liknar det som hände i början av 1990-talet. Vad jag minns särskilt från tiden 1991-94 är ett gigantiskt svenskt budgetunderskott, låneräntor på mellan 15-18%, fastighetskrasch och finanskris. Men skulle en borgerlig regering nu göra samma misstag som då? Ja, med största sannolikhet. Vi såg den politiken senast i Stockholms läns landsting 1998-2002. Om fyra partier sätter sig i en gemensam regering och alla får uppfylla sina respektive vallöften inklusive skattesänkningar då blir det snabbt hål i kassan, stor skuldsättning och höga räntor.

De idag till låg ränta högt belånade bostadsrätterna kommer att snabbt hamna i ekonomiska svårigheter, bankerna som alltför länge varit rundhänta i sin belåning kommer i kris när bostadsrättsföreningar och bostadsrättsinnehavare inte kan betala sina räntor. Bostadsrättspriserna och fastighetsvärdena rasar. En ny fastighetskris är ett faktum, en finanskris är mycket nära. Precis vad som hände 1992. Skillnaden är att då drabbades fastighetsägare som spekluerat i övervärderade lokalhyror som trissat upp fastighetspriserna i hus med kommersiella lokaler. Många bolag försattes i konkurs, bolagens ägare han i regel rädda det mesta av sina privata egendomar och förmögenheter, men bankerna stod på randen till sammanbrott. Nästa fastighetskris som inträffar 2008 kommer att drabba bostadsrättsfastigheter och bostadsrättsinnehavare.

Det blir det år då socialismen åter visar sig på Kungsholmen. Den fastighetskris som väntar kommer att drabba majoriteten av alla hushåll på öarna. I varje hus finns en fungerande organisation med styrelse och hundraprocentig medlemsanslutning, de kommer inte att sitta stilla eller försöka sig på några enskilda eller privata lösningar. Snart kommer en organisation av bostadsrättsföreningar (knappast HSB eller SBC) att marschera mot banker, finansinstitut
och regeringskvarteren.
En ny era för den demokratiska socialismen inleds.

Det ska bli ett nöje att se när borgerligheten bryter sina nackar i den ideologiska kullerbyttan.

2 kommentarer:

Magnus sa...

Tack Håkan. Det är trevligt med texter som byter och bryter perspektiv!

Håkan Wahlén sa...

Hej Philip
De är naturligtvis en ren gissning av samma kvalité som våra mediala ekonomer levererar dagligen i radio och TV. Men grunden för den kommande krisen, högt belånade övervärderade fastigheter är ett faktum redan idag.

Hälsningar

Håkan