tisdag, juni 07, 2005

Nyktra våldsverkare?

Polischefen Carin Götblad och kriminologen Mårten Landahl meddelar genom media att våldsbrotten visst ökat.Säkert är det sant trots att andra, bland annat kriminologer hävdat annan uppfattning. Det beror naturligtvis på hur man räknar. Landahl har till exempel jämfört 1984 med 2004, ett rimligt tidsspann.Det skulle vara intressant att ta del av en jämförande studie över tillgängligheten när det gällder alkohol och andra droger under samma period. Skulle inte vara förvånande om en liknande kurva över "utvecklingen" skulle framträda.

Hur många våldsverkare är nyktra och propra?
Om detta talas det tyst. Förmodligen finns det statistik som berättar om hur det är ställt med alkohol- och annan drogpåverkan både bland våldsverkare och brottsoffer. Nej, kopplingen mellan alkhol och droger och brottslighet är tydligen tabu. När våldsbrotten är synnerligen grova eller medialt spekulativa är förövaren psykiskt sjuk. Så småningom kryper det ofta fram att den psykiskt sjuka personen också är missbrukare. Då är vi framme vid den klassiska frågan om hönan och ägget.

Verkligheten ser ut så att missbrukare, oavsett drog, genomgår en pesonlighetsförändring som så småningom leder till psykiska defekter. Dock finns inga belägg för att psykiskt sjuka personer skulle vara mer benägna att bli missbrukare än andra individer.
Vänligen kliv ut ur dimman och våga se sambandet mellan ökad alkohol- och drogkonsumtion och ökad våldsbrottslighet.

Kommer plötsligt ihåg att när Karin Söder (c) var socialminister i slutet av 1970-talet så drev hon igenom lördagsstängt på systembolaget (något jag på den tiden protesterade mot bl a genom olaglig affischering). Men åtgärden fick en snabbt mätbar effekt, de s.k. familjebråken, oftast kvinnomisshandel, minskade påtagligt på lördagskvällarna. Har någon motsvarande mätning gjorts nu när det åter är lördagsöppet på bolaget?

Inga kommentarer: