onsdag, december 28, 2005

A B C D E

"man ska inte behöva läsa samma matte om man ska bli läkare som om man vill bli bilmekaniker" sa Sten Tolvfors, moderat skoltalesman, i morgonens ekosändningar i radion. Antingen är Tolvfors synnerligen okunnig eller också ljuger han medvetet.
Rubrikens fem bokstäver visar de idag förekommande matematiknivåerna i gymnasieskolan. Alla elever ska läsa matematik A, och målet är att alla också ska klara godkänt resultat på denna lägsta nivå. På de naturvetenskapliga linjerna, till exempel, läser eleverna upp till nivå D, och på enstaka gymnasier med stark naturvetarprofil och forskarinriktining så ingår också matematik E.

I samma sändning hörs naturligtvis Jan Björklunds ettriga snattrande. Denne folkpartistiske skolguru som aldrig ägnat en tanke åt pedagogik sedan han lämnade militärhögskolan. I Björklunds värld finns bara två metoder för inlärning, piska åt de svagpresterande och morot till de duktiga. Nu har dock människan, visserligen väl dold i den kommersiella dimman, ändå utvecklats en hel del. Dessutom har samhället och inte minst arbetsmarknaden förändrats ännu mer. Den tid då en duktig bilmekaniker var en hejare på slägga och huggmejsel är för länge sedan lagd till historien. Dagens bilar är inte bara högteknologiska föremål, de är känsliga för sparkar och slag också.

De borgerligas skolpolitik för gymnasiet är bakåtsträvande och bygger på idéer om ett samhälle som inte längre finns.

Till herrarna Tolvfors och Björklund som så gärna talar om de "praktiskt begåvade" som inte behöver några teoretiska kunskaper rekommenderar jag ett studiebesök på Edströmska skolan i Västerås. Ett modern fordonstekniskt gymnasium med kommunen och näringslivet som gemensamma hvuvdmän, och som målmedvetet utbildar bland annat bilmekaniker för 2000-talet. Jag lovar er att utifrån er uppfattning om bilmekaniker att det blir en hisnande upplevelse.

PS. Varför upplyste inte Dagens Eko om felaktigtheten i Tolvfors påstående? Beror det på okunnighet eller saknar ett sådant avslöjande av en moderatpolitikers lögner nyhetsvärde? DS.

1 kommentar:

Johan Sjölander sa...

Bra inlägg. När det gäller utbildningsfrågorna tycker jag att de läskigaste elitistiska undertonerna i den borgerliga politiken hela tiden bubblar upp till ytan. Läste man DN-artikeln i går var upplevde åtminstone jag huvudbudskapet som att vi har för mycket utbildning, och släpper in för många både på gymnasiet och i högskolan. Samma sak kunde jag ibland höra när jag jobbade på studentkåren i Stockholm, från högerstudenter som tyckte det släpptes in för mycket riff-raff på högskolan nuförtiden (detta brukar med nyspråk kallas att man värnar kvaliteten).

Däremot tycker jag de lyckas peka på en sak. Uppenbarligen släpper vi in lite för många på militärhögskolan. Eller, förresten, problemet är väl snarare att vi släpper ut dem...