fredag, december 16, 2005

Opinionsmätningar och kulturskola

Opinionsmätningarnas magi
Hittils under den gångna veckan har det kommit två opinionsmätningar som båda visar på framgångar för Socialdemokraterna och försämrade siffror för Moderaterna. Dessutom är det uppenbart så att det borgerliga blockets stora försprång från försommaren har minskat drastiskt och ställningen mellan blocken är nu så jämn att det inte säkert går att säga vilket av de politiska blocken som är störst.

Nästan intressantare än siffrorna är de politiska journalisternas och deras experters kommentarer. Priset för de bästa undanflykterna delas av Henrik Brors på DN och den eviga experten Sören Holmberg från Göteborg. Henrik Brors har låtit räkna om SCB:s underlag så att det borgerliga blocket plötsligt framstår som överlägset! DN måste ha tillgång till oanade dålda resurser som med några enkla räkneövningar överglänser SCB, en av de mer kompetenta offentliga verksamheterna i Sverige.
Den store statsvetaren och valanalysgurun från Göteborg har drabbats av förvirring. "Antingen är det ett statistiskt fenomen" eller också "har det hänt något i väljarkåren eller inte hänt något i väljarkåren" är Sören Holmberg glasklara analys.
Det finns många genomskinliga sätt att dölja besvikelser, men ovanstående kommer säkert att bli klassiker.

Kreativ kulturskola
Kulturskolan i Bromma kommer att erbjuda, bland andra aktiviteter, kurser i grafittimålning.
Genast poppar det upp ett antal nymoralistiska folkpartister och skriker i högan sky:
"Graffittikurser skapar klottrare"
Så enkelt är livet i folkpartiets värld. Att förstå att grafitti inte är samma sak som klotter tycks oöverstiglit för en folkpartist.
Att dra ut konsekvenserna av folkpartisternas enkelspåriga tankar skulle kunna leda till påståenden av denna typ:
Handelshögskolan skapar ekonomiska brottslingar
Gymnasiets fordonsmekanikerlinjer utbildar biltjuvar
Bartenderkurser främjar alkoholismen
För att inte tala om försvaret som ger rånare vapenutbildning

"De´ ä´int lätt o förklar för en som int begrip" som Ingemar Stenmark sa i sin ungdom när hurtig sportjournalist ställde alltför korkade frågor.

Inga kommentarer: