måndag, december 12, 2005

Se upp för folkets vrede Fredrik!

Att uttala sig i folkets namn är alltid en risk, att som Fredrik Reinfeldt göra sig till tolk för folkets vrede är direkt livsfarligt, särskilt för Fredrik som väl inte direkt är känd som folkets man. Inte ens George W Busch talar i folkets namn, han nöjer sig med att tala till folket, visserligen ofta i Guds namn, men det är mindre riskabelt då Gud aldrig blir tillfrågad av opinionsmätarna.

Nu väntar jag bara på massmedias analys av RUAB:s senaste opinionsmätning. Under tiden funderar jag över vem som gjorde flest självmål förra veckan. Laila Freivalds, Maud Olofsson eller KG Bergström?

Nu har jag hunnit äta lunch och söker efter "experternas" kommentarer. Det är fortfarande ganska så tunt med åsikter om senaste opinions mätningen.

Den alltid vältalige statsvetaren Sören Holmberg:
"Antingen är det bara ett statistiskt fenomen eller så är det något helt nytt bland väljarnas beteende. Så kommenterar statsvetaren Sören Holmberg dagens opinionsmätning som gjorts av opinionsinstitutet Ruab och som presenteras i Dagens Industri."

Moderaternas partisekreterare Sven-Otto Littorin:
"Lite förvånande är det nog trots allt, ungefär som statsvetarna säger. Nu får vi väl vänta och se vad de här undersökningarna som kommer framöver, Sifo på söndag till exempel, säger. Men det är klart att det är en varningsklocka för oss och för alliansen."

Henrik Brors i Dagens Nyheter:
"Opinionsstödet ökar för socialdemokraterna, enligt en mätning. Medan förtroendet minskar för regeringen, enligt en annan mätning. Det visar att opinionsläget är mycket osäkert för närvarande, där många väljare ännu inte bestämt sig."

Sören Holmberg igen:
"Ja, det kommer alltså fler opinionsmätningar från andra institut inom kort och först om de visar samma sak som dagens mätning så kan man alltså se ett nytt beteende bland väljarna. Först då vill statsvetaren Sören Holmberg låta sig intervjuas i frågan."

Väntar fortfarande på KG Bergströms kommentar.

Inga kommentarer: