onsdag, april 26, 2006

Fördomsfulla räknenissar

En rodnande Fredrik Reinfeldt framträdde i TV och meddelade att hans förslag om rejäl bantning av antalet VAB-dagar tas tillbaka på grund av att de moderata räknenissarna räknat fel på besparingseffekten.
Fantastiskt att detta parti så fullt av både utbildade och självutnämnda räknenissar inte kan räkna fram effekten av minskningen av VAB-dagar från nuvarande 120 till 15 per år. Det är ju ingen marginell förändring precis.

Men så går det naturligtvis när ens egna fördomar lägger dimridåer kring räknedosan. Tydligen trodde de moderata snillena att alla småbarnsföräldrar utnyttjar de maximala 120 VAB-dagarna varje år. Dessutom är de säkert övertygade om att fusket med VAB-dagar är utbrett, när det i själva verket är så att mer än 95% av småbarnsföräldrarna aldrig haft en tanke på att missbruka systemet.

Vad som avslöjas är bara moderaternas egna fördomar om att "folk lever på bidrag", att alla fuskar för att lura samhället så mycket de kan, att "folk inte vill arbeta" osv. Nej Fredrik Reinfeldt det här avslöjar bara de mörkare sidorna av moderata värderingar. Det blir svårt att förvandla högerpartiet till ett folkligt förankarat parti när förankringen i verkligheten är så svag. Trovärdigheten för det nya arbetarpartiet bygger på en bräcklig grund i synnerhet när herrarna runt Reinfeldt har sitt ursprung i de asociala organisationer som lever efter devisen "skatt är stöld".

1 kommentar:

Johan Sjölander sa...

Det kan ju vara så att det räknenissarna inte hade räknat med var de opinionsmässiga förlusterna över att föra fram ett sådant förslag FÖRE ett val. Det är ju inte första gången Flipp-Flopp Reinfeldt låter det våta fingret i luften vara vägledande för de politiska dagsnoteringarna. Om man säger...