onsdag, augusti 30, 2006

En förvirrat ansvarslös värld

"I går sade kristdemokraterna att delar av Vattenfall kan säljas eller nya ägare släppas in — medan moderaterna sade nej. I dag är rollerna ombytta."
Detta är ett citat av ett TT-telegram.
Senare samma dag deklarerades att den borgerliga alliansen är överens om familjepolitiken. För vilken gång i ordningen är det väl ingen som vet. Men uppenbart är att de socialpolitiskt reaktionära partiernas företrädare, Maud Olofsson (c) och Göran Hägglund (kd) fått nästan fria händer att utforma en "modern" variant av kvinnofälla.
Trodde knappt vad jag hörde när Lars Leijonborg (fp) uttryckte sig ungefär så här "det är väl bra om kvinnorna kan välja att vara hemma med sina barn" (för 4.500:-/månad efter skatt). Men männen då, dom som ibland också kallas pappor, är dom uträknade redan från början? Snart kommer säkert Fredrik Reinfeldt (m) fram i TV-rutan, lägger huvudet på sned och försöker låta myndig när han säger "Självklart måste denna reform betalas inom ramen för familjepolitiken". Om det blir genom höjda avgifter i förskolan, större barngrupper eller försämrad föräldrapenning lär vi inte få veta före den 17 september. En sak vet vi i alla fall att aliansen är överens om, det är att sänka taket i sjuk- och föräldraförsäkringen vilket slår hårt och tydligt mot alla föräldrar med månadslöner över 23.000 kronor.

Vem är ansvarig?
Det är en fråga som ofta ställs i massmedia. Just idag verkar det som den märklige statssekreteraren Lars Danielsson är ansvarig för hela tsunamikatastrofen för två och ett halvt år sedan. Men inte kan väl en sådan blek figur åstadkomma en så fruktansvärd naturkatastrof.

Läste också om folkpartisten som åkte fast för rattfylleri nyligen. Han uttryckte sig så här
- det värsta som hänt mig.
Rimligen borde han formulerat sig ungefär så här "det värsta jag ställt till med", eller tycker han att någon annan är ansvarig för det som hänt honom? Polisen som stoppade honom kanske.
Det blir inte mycket bättre när alla söker ansvariga för huliganbråket på Söderstadion. Det är för låga staket, och anläggningen är i dåligt skick och till slut hamnar man där man brukar. Det är politikernas fel! Men huliganerna då, är dom ansvarsbefriade eller som man sa för i tiden straff-friförklarade på grund av efterblivenhet.

Inga kommentarer: