söndag, september 03, 2006

Överraskande blek Reinfeldt i TV

Söndagskvällens utfrågning av moderatledaren visade en Fredrik Reinfeldt långt ifrån storformen. Han lyckades inte övertyga i någon viktig fråga. Tvärtom hade han stora svårigheter att förklara hur sänkt A-kassa ska ge fler jobb.
Han undvek dock att säga "att blir man tillräckligt fattig tar man vilket jävla jobb som helst". Hans besked om hur den som är förtidspensionerad ska få jobb på den öppna arbetsmarknaden var också mycket svävande och oklart. När moderatledaren skulle förklara varför pensionärer ska ha en högre skattesats än de som arbetar var han i alla fall tydlig med att det är avsikten, men motiveringen att det är dom som jobbar som ska ha lägre skatt lär inte hålla. På något sätt har Reinfeldt och aliansen missat att dagens pensionärer har jobbat 35, 40 till och med i 45 år och under alla dessa år avstått en del av sin lön för att betala till den pension de lever av idag. Kanske har deras egen retorik när det gäller att röra ihop "bidrag, bidragsberoende och riktiga jobb" gjort att de helt enkelt missat att både sjukpenning, a-kassa och pension är försäkringar och inga bidrag. Att reta upp den stora väljargruppen som kallas pensionärer är inte särskilt lyckat när valrörelsen går in i slutspurten.

Det blev för mycket trixande med förklaringarna, för många system och tekniker. Plötsligt blev Reinfeldt som vilken politiker som helst, långt från den skickligt intrimmade retoriken som så väl beskrivs i den mycket läsvärda boken George W. Reinfeldt.

Om inget annat avslöjade att de "Nya" moderaterna är samma gamla högerparti som det alltid varit så blev det tydligt i slutet av utfrågningen. Det är de mest utsatta grupperna, arbetslösa, förtidspensionärer och människorna i tredje världen som ska betala aliansens satsning på "de som arbetar".

Inga kommentarer: