måndag, september 04, 2006

Alliansens skattesänkningar äts upp

Det blir inte 1 000 kronor mer i månaden kvar efter alliansens skattesänkningar, som tidigare utlovats, utan bara 500 kronor. Det framkom vid SVT:s partiledarutfrågning med moderatledaren Fredrik Reinfeldt på söndagen.
Sänkningarna ska finansieras med en rad försämringar och skattehöjningar. Bland annat får man inte längre dra av för fackavgiften, eller hemdator. Egenavgifterna till a-kassan blir högre och bilförsäkringen, för att inte tala om motorcykelförsäkringen, blir också dyrare.

Det som långsiktigt är riktigt oroande med att lägga över sjukvårdskostnaderna i trafikförsäkringen är att det är ett steg mot en privatiserad sjukvårdsförsäkring, modell USA. En sådan utveckling är det inte särskilt många svenskar som vill vara med om.

Vad händer i kommunerna?
Lägg därtill vad som kan komma att hända på kommunal nivå. Blir maxtaxan i förskolan och äldreomsorgen kvar? Hur ska vårdnadsbidraget finansieras i slutändan? Vilka andra kommunala avgifter kommer att höjas eller införas. Avgift för boklån på biblioteken och bort med fri entré på museerna är redan klart. Vad händer med skolmaten?

Bostäderna
Går det att genomföra så många fler omvandlingar av allmännyttan till bostadsrätter? Kommer de allmännyttiga bostäder som inte går att omvandla att säljas till privata hyresvärdar? Hur blir det med hyrorna, ingen har hittils nämnt marknadshyra utanför de borgerliga korridorerna, men flyttar makten in i dessa korridorer lär det inte dröja innan frågan blir aktuell.

Vad händer med trängselskatten om stockholmarna säger Ja?

Till slut, kommer sjukhusen att säljas till privata företag?

Många frågetecken återstår! Svar kommer knappast före den 17 september.

Inga kommentarer: