tisdag, oktober 17, 2006

De rikas revanch!

När allainsregeringen nu presenterat sin första budget befäster det uppfattningen att de nya moderaterna först och främst företräder samma välbärgade grupper som de gamla moderaterna.

Det är ingen överraskning, eller borde i alla fall inte vara det. Men tydligen har Fredrik Reinfeldt varit så lyckosam i sin "make over" att till och med rutinerade ledarskribenter som DN:s Barbro Hedvall känner sig lurad och besviken. Hur ska då inte vanligt hederligt folk känna sig när de upptäcker att det är samma gamla högerpolitik som fortfarande gäller. Visserligen försökte statsministern krydda sin nymoderata regering med ministrar från tokhögern, men det har inte gett någon positiv effekt annat än att oppositionens mediautrymme varit minimalt efter valet.

Förstår Borg och Reinfeldt vilka grupper de gör sig osams med?
Säkert tror dom att sjukskrivna och långtidsarbetslösa är rätt ofarliga som opinionsbildare, sannolikt en riktig kalkyl, men studenter och pensionärer som inte heller jobbar brukar inte vara lika lätta att tysta. Jag tänker på min svåger, villaägare i en av storstockholms borgerliga norrkommuner. Han är en icke arbetande folkpensionär, villan betald för länge sedan, skuldfri och förmögen tack vare boendet. Han och hans grannar, före detta arbetskamrater och jämngamla är stommen i den grupp som i åratal krävt sänkt fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. Nu drabbas han av höjd förmögenhetsskatt och vad gäller fastighetsskatten är denna fråga dold i en dunkel framtid. Vad kommer att hända i villaägarföreningarna när skattsedeln ligger på köksbordet och visar svart på vitt? Situationen blir inte bättre av att "entreprenörskapitalet" (vilket underbart ord!) som dyra segelbåtar, lyxbilar och kanske våningar i Cannes blir befriade från förmögenhetsskatten för de som jobbar!
I moderaternas Sverige är lyckan att bo på sjötomt i Djursholm.

Studenter, var är ni?
Även de flitigaste studenterna som siktar på de bästa resultaten och drömmer om en framtid bland de rikaste måste ändå räkna med att antalet sjötomter i attraktiva lägen är begränsat trots vårt lands långa kuststräcka.
Tänker ni tigande acceptera ökande boendekostnader och oförändrade studiemedel?
Fortsätter ni att vara tysta och fogliga lär det inte dröja innan ni drabbas av andra pålagor. I alliansregeringen är inte frågor som terminsavgifter och andra avgifter för högskolestundenter främmande tankar.

De rika har tagit sin revanch - var finns utmanarna?

Inga kommentarer: