måndag, oktober 02, 2006

Schlingmans debut som partisekreterare

"Vi säger ja till trängselskatten för att finansiera kringfartsleder" basuneras ut på DN-debatt lagom till söndagsfrukosten. I artikeln som allianspartiernas ledare författat skriver de "övergångsvis tillåter uttag av vägavgifter i form av trängselskatt". Någon tvekan om vad de menar råder inte och utspelet får naturligtvis stort genomslag i massmedia. Många blir mycket överraskade, inte minst de moderata politikerna i Stockholms stad och län som också verkar tagits på sängen på söndagsmorgonen. Dessa som satt hela sin politiska heder i pant i kampen mot trängselavgifterna.

Statsministerfrun som styr Täby kommun var den enda som inte svarade på DN:s rundringning, dock kom hon någon timma senare ut med ett pressmeddelande där hon i positiva ordalag försvarade vägavgifter som ett framtida sätt att finansiera nya vägar. Samma formuleringar dök upp i flera sammanhang under resten av söndagen.

Det är uppenbart att den moderate partisekreteraren Schlingman trätt i funktion. Nu gällde det att snabbt flytta fokus från trängselskatten till vägavgifter som ett medel att finansiera framtida vägbyggen. Det var ingen imponerande debut av ett proffs i kommunikationsbranchen. Fortfarande under måndagen dominerar frågan om återinförandet av trängselskatten i Stockholm i alla medier.

Kanske hade det varit klokt av Reinfeldt att låta Schlingman fortsätta att verka i det fördolda. Den nya rollen som partisekreterare med ett politiskt ansvar går inte att kommunicera bort.

Inga kommentarer: