måndag, januari 08, 2007

Reinfeldt och Bildt svår belastning för Sverige

När massmedia nu äntligen börjar rota i utrikesminister Carl Bildts affärer, tack Expressen för detta, så poppar statsminister Reinfeldt upp och försvarar sin utrikesminister. Inte oväntat, inte ens fel. Han måste naturligtvis försvara sin minister till den dagen han inser något annat. Men statsministerns argument "Om man inte riktigt vet vad det är, då går det att göra nyheter på det", syftande på att folk inte vet vad optioner är. Snacka om att förolämpa folket.

Visserligen kan även jag förvånas över att många människor ibland är lite väl lättlurade, som exempelvis en hel del som trodde på vad Fredrik Reinfeldt sa att han stod för i valrörelsen.
Men nog förstår folket efter alla direktörsskandaler att optioner är ett, ibland tvivelaktigt sätt, att tillskansa sig goda inkomster utan att arbeta.


De flesta förstår dessutom att det är politiskt mycket vanskligt att ha en utrikesminister som har eller helt nyligen haft intressen i företag som jobbar stenhårt för att dra en gasledning på Östersjöns botten. När intressen i de här företagen bara för en månad sedan stoppade fem miljoner kronor i fickan på Bildt är det inte konstigt om både Riksåklagaren och journalister tycker att det finns anledninga att granska Bildts affärer mer noggrant.

Carl Bildt är Sveriges utrikesminister och hans kopplingar till Vostok Nafta och deras koplling till Gazprom har redan skadat Sveriges trovärdighet i utrikespolitiken. Hans fortsatta engagemang i Lundin Oil gör inte situationen bättre.

När så statsminister Reinfeldt ska förklara sin inställning till Carl Bildts affärer blir det något slags allmänt bludder:
- Han har skött det så som han beskrev det
- Han upplever att han inte har gjort något fel
Men Fredrik Reinfeldt då, vad tycker du?

Frågan kanske är ointressant, vem är störst negativ belastning för Sverige? Reinfeldt eller Bildt?
Klart är dock att tillsammans är dom riktiga sänken.

1 kommentar:

Hemming sa...

Jag tycker inte att det är fel. Bildt har inte makt över sina investeringar, utan har överlåtigt dem till sin bank, och vet inte ens vad vilka aktier han har. Plus att han har gett updraget att bestämma om gasledningen till en arbetare på UD. Jag har ingen stor misstanke mot Carl Bildt!

Du tycker att det är dåligt att man inte ska kunna tjäna pengar på optioner utan att arbeta... men du tycker att det ska man kunna göra med a-kassa!?!

hemmingsblogg.blogspot.com