söndag, mars 04, 2007

Hänt i sportlovsveckan

Skolan debatteras bäst under sportlovet?
- Att bilda friskola kan bli den yttersta konsekvensen. Med krympande medel klarar vi inte att agera på dagens konkurrensutsatta marknad, säger rektorn för Norra real.
- Men jag har sökt arbete som rektor i en kommunal verksamhet. Jag tror ju att det måste finnas en stark kommunal skola, och gränser för hur mycket handelsvara som en ung människas utbildning får vara.
-Rektorerna pekar på det som är problemet med dagens system. Pengar som fullmäktige bestämt för skolan går i själva verket till något annat. Stadsdelsnämnderna har blivit som små kommuner som inte tar hänsyn till det som kommunfullmäktige bestämt säger skolborgarrådet, folkpartisten Lotta Edholm.
Tror Lotta att stadsdelsnämnderna är någon slags kommunal hobbyverksamhet för fritidspolitiker? Inte konstigt att rektorerna inte vill byta bort stadsdelsnämnderna mot en central utbildningsbyråkrati.

Större klasser och indragna lärartjänster i Stockholms grundskolor - det befarar socialdemokraterna att dagens skolpolitik kan leda till.
-Det är tydligt att man sviker vallöftet. När vi tittar närmare på stadsdelarna tonar bilden av rejäla nedskärningar fram, säger Roger Mogert (s).
Trevligt för Roger är att rektorerna också kommer till samma slutsats, men väldigt tråkigt för elever, lärare och skolledarna.

Svårt få rätt tolkhjälp i vården
Tillgången till kompetenta och kunniga sjukvårdstolkar har blivit allt sämre sedan fem privata företag tagit över all tolkförmedling i vården i Stockholms län. Uppdraget gick till fem privata bolag där priset avgjorde vilka som skulle anlitas. Ett självklart krav var naturligtvis att tolkförmedlingarna skulle använda sig av auktoriserade sjukvårdstolkar - men:
"Det värsta exemplet är en förmedling som i 98 fall av 100 låtit tolkar utan någon utbildning sköta kontakten mellan patient och läkare eller sjuksköterska."

Storstadsbon mår sämst
De som bor i storstadsområden mår psykiskt sämre än de som bor i andra delar av landet. Det visar 2006 års folkhälsoenkät från Statens folkhälsoinstitut.

Mycket märkligt.
Storstadsbon tjänar mer, har bättre utbildning, billigare och bättre kollektivtrafik, närmare till läkare och sjuhus, ett mycket större kommersiellt utbud och tillgång till nattöppna affärer, många fler krogar med längre öppettider. En nästan obegränsad valfrihet.
Är det detta som är problemet?

Statsministern i veckan
Finns han? Senaste livstecknet var ett telegram om att han satt insnöad på Svalbard.
Får se om han dyker upp till moderaternas konvent där partiskreteraren Schlingmanns nya bok säkert blir en röd tråd. Moderaterna ska lära sig att tala med en röst. Spännande att se vilkens, statsministerns eller utrikesministerns?

Inga kommentarer: