fredag, mars 09, 2007

Alkoholistens bästa vän

Pinsamt omodernt (skrev jag den 1 januari 2007 och fyller nu på med Kristersson förslag om dygnet runt-öppna krogar).
Det moderata socialborgarrådet Ulf Kristersson gjorde ett utspel lagom till nyårshelgen där han propagerade för fler 5-öppna krogar i Stockholm.

Så pinsamt omodernt!
Kristersson verkar har legat i ide i Strängnäs de senaste åren och inte uppmärksammat att stockholmarna är trötta på supandet. Vilken normal männsika, som arbetar och betalar skatt, kan ens drömma om att sitta på krogen och supa till klockan 5 på morgonen?

Nu går han vidare med nattöppna krogar. Ett motiv ska vara att det är så mycket bråk när de sent öppna krogarna stänger. Vilken strålande logik! Så bråken beror på stängningstiden, inte på att de som är kvar sist på de femöppna krogarna är de som är mest berusade, mest aggresiva, mest omdömeslösa. Ofta har dessa personer konsumerat alkohol 10-12 timmar i följd, det är självklart att deras hjärnor har en starkt nedsatt funktion framåt morgonsidan.

Alkoholistens vän
Dessutom måste följande fråga ställas: vilka krögare har råd att ha öppet de nu sex alkoholfria timmarna mellan 5 på morgonen och 11 på förmiddagen för att servera ett gäng alkoholister? I alla fall inte de seriösa krögare som är angelägna att göra rätt för sig vad gäller, regler, skatter och kollektivavtal.

Att Kristersson har mage att presentera sitt oansvariga förslag på internationella kvinnodagen vittnar om synnerligen dåligt omdöme då det är allmänt känt att relationen våld mot kvinnor och hög och långvarig alkoholkonsumtion (hos män) har ett starkt samband.

Att ett socialborgarråd konfronteras med missbrukare i sitt uppdrag är naturligt, men ingen före Kristersson har försökt att öka tillgängligheten till alkohol för de som redan dricker för mycket, han måste missuppfattat uppdraget när han satsar på att bli alkoholistens bästa vän.

Nej Kristersson, lyssna på din partikamrat finansmnisterns raka besked "folk ska jobba inte supa".

Inga kommentarer: