lördag, december 06, 2008

Förstärkt hushållsnära tjänst

Alliansregeringen, läs moderaterna, fortsätter att sätta smutsiga spår i politiken. Specialiteten att använda väl kända och etablerade begrepp, värdeord och förkortningar för så kallade reformer men med en helt annan betydelse än den som av befolkning uppfattas som allmängiltig fortsätter.
Detta är lurendrejeri och ett mycket bedrägligt beteende. Senast i raden är det som fräckt kallas ROT-avdrag, förkortning för det som förr stod för reparation, om- och tilbyggnad. Men det är inget ROT-avdrag som införs på måndag, det är en förstärkt hushållsnära tjänst enbart riktad till villaägare och bostadsrättsinnehavare. Någon likhet med begreppet ROT-avdrag som det tidigare har blivit känt för finns inte.

Kännetecknade för traditionellt ROT-avdrag är att det är tidsbegränsat, att det riktats mot fastighetsägare, alltså ägare av flerbostadshus, bostadsrättsföreningar och villaägare (den enda grupp som återfinns i det aktuella beslutet). Syftet med rotavdrag har alltid varit att stimulera byggverksamhet och fastighetsinvesteringar, alltså ett konjunkturpolitiskt instrument. Dessutom har andra tydliga syften knutits till ROT-avdragen. Senast var inriktningen klimatförbättrande åtgärder exempelvis installation av bergvärme, treglasfönster och/eller tilläggsisolering. Alltså en kombination av sysselsättningsstimulans, samhällsnytta (klimatsmart) och värdesäkrande av fastigheter.

Det nuvarande förslaget, helt fräckt kallat rot-avdrag har möjligen syftet att öka varukonsumtionen bland en redan hyfsat välbeställd medelklass. Effekten av förslaget lär bli marginell både när det gäller arbetstillfällen och höjd konsumtion.

Att upphöja lögnen till dygd kommer naturligtvis att straffa sig så småningom. Men att förfalla till denna nivå av taskspeleri är totalt förkastligt, ytterst omoraliskt och synnerligen oansvarigt.

Inga kommentarer: